Brazilië nadert einde illegale goudwinning in Yanomami-gebied

Braziliaanse autoriteiten zijn dicht bij het beëindigen van de illegale goudwinningsactiviteiten in het Yanomami-reservaat, een uitgestrekt inheems gebied in het Amazoneregenwoud.

Nilton Tubino, die toezicht houdt op de inspanningen van de overheid, meldde aanzienlijke vooruitgang in de bestrijding van de crisis die heeft geleid tot ziekte en ondervoeding onder de Yanomami.

De Yanomami, de grootste geïsoleerde inheemse gemeenschap in Zuid-Amerika, zijn sinds de interventie begonnen terug te keren naar hun traditionele levenswijze, waaronder landbouw en jacht.

De operaties, die in maart zijn gestart, worden uitgevoerd door een combinatie van militaire troepen, milieuagenten en gezondheidswerkers. Deze taskforce heeft mijnbouwkampen vernietigd, clandestiene landingsbanen onklaar gemaakt en grote hoeveelheden diesel en mijnbouwapparatuur in beslag genomen.

De handhavingsacties omvatten het opblazen van 42 illegale landingsbanen, het verbranden van 18 vliegtuigen, het tot zinken brengen van 45 scalians en het ontmantelen van 90 Starlink-schotels die door mijnwerkers werden gebruikt om te communiceren.

De interventie van de overheid heeft geleid tot een afname van malariadoden en heeft ondervoeding onder controle gebracht door de distributie van voedselpakketten. Medische posten zijn heropend en er zijn plannen om een ziekenhuis te bouwen in het afgelegen dorp Surucucu, nabij de grens met Venezuela.

error: Kopiëren mag niet!