“Tijdens school keek ik echt uit naar de vakantie, maar nu hoop ik dat de schoon snel weer begint”

“Tijdens de schooldagen keek ik vaak uit naar de vakantie, nu hoop ik dat de school zo snel mogelijk weer begint”. zegt Hendrik tegen Dagblad Suriname, die samen met zijn twee vrienden bij een carwash zit. 

“Ik ben met mijn vrienden, maar er is ook niet veel te doen, mijn moeder en vader vertelden me hoe zij vroeger in hun vrije tijd vruchten gingen stelen. Maar nu moet je dat niet durven, de meeste mensen hebben beveiliging voor hun vruchten”, zegt Hendrik lachend. 

“Op de hoek zitten is geen gezicht, dus dan zitten wij bij de carwash waar we iets kunnen verdienen. Het is niet veel, maar wij krijgen dagelijks ijsje en wij genieten. Ik denk dat dat ons het meest heeft getrokken door het hete weer.”

Maikel, de vriend van Hendrik, zegt dat hij eigenlijk niet over straat mag van zijn moeder, maar zijn opa stuurt hem wel om met zijn vrienden te spelen. “Het is vakantie, maar dan mag ik dit niet, dan dat niet, of mag die ventilator niet te lang aan of ook niet zoveel keren baden. Ik werd al moe van die regels, maar mijn opa zei dat ik kan gaan zolang ik voor mijn moeder thuis kom. Ik baal eigenlijk ook om op zo een manier over straat te zijn hoe er ook bijna niets is te doen, maar ik geniet op zo een manier van de vakantie. Anders kan het niet, er is geen voetbalveld, open perceel of speeltuin waar wij kunnen zijn en de zwemplekken zijn ook heel ver”, aldus Maikel.

Urelle die met haar zus thuis is geeft aan dat zij haar dag wel anders door brengt. “Ik sta op, ga baden en doe mijn werk, dat doen mijn zus en ik samen. Daarna is m’n zus in haar kamer en ik in de hangmat. Later spelen wij samen een spel kaarten, een uno of jongens en meisjes en daarna hebben wij weer tijd voor onszelf. In die tijd lees ik een boek of zit ik met mijn buurvrouw, die oud is, te praten. En in de middag wanneer mijn ouders thuis zijn, koken wij soms gemakkelijk met mijn moeder of praten wij over het een en ander buiten op het balkon. Het is wel leuk hoe mijn ouders anders zijn, je hebt ouders die altijd hun drukte als excuus nemen, maar van ons maken tijd. Ook al is het door gezamenlijk praten over iets, lopen in de buurt of een lekkers halen”, zegt Urelle. 

“De vakantie is niet zo druk als vroeger, maar rustiger en geeft je ook de gelegenheid van wat je wil worden en je zwakke punten te herstellen. Ik wacht wel op de school, maar ben wel enthousiast over het kopen van onze school spullen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!