Invoering statiegeld als oplossing voor plastic probleem in Suriname

Het kan voor plastic afval honderden jaren duren om volledig af te breken, en daarbij aanzienlijke schade toe te brengen aan ecosystemen en het milieu. In Suriname worden jaarlijks duizenden plastic flessen in het openbaar gegooid, wat niet alleen vervuiling veroorzaakt, maar ook de schoonheid van ons land aantast. Dagblad Suriname heeft een online peiling gehouden om te onderzoeken of burgers bereid zijn statiegeld te betalen voor plastic flessen.

Statiegeld is een terugbetaalbare borg die wordt betaald bij de aankoop van flessen en blikjes, om recycling te stimuleren. Uit de peiling blijkt dat 65% van de respondenten (504 stemmen) absoluut bereid is statiegeld te betalen. Daarnaast geeft 21% (160 stemmen) aan dat ze bereid zijn te betalen, mits het bedrag minimaal is. Slechts een klein percentage van 9% (67 stemmen) stelt liever geen statiegeld te willen betalen, terwijl 6% (46 stemmen) helemaal tegen is.

Deze resultaten laten zien dat er een breed draagvlak is voor de invoering van statiegeld in Suriname. Het invoeren van statiegeld kan een effectieve maatregel zijn om de vervuiling door plastic flessen tegen te gaan, de recycling te bevorderen en zo onze omgeving en het milieu te beschermen. 

Let op: De resultaten van de peilingen op de website van Dagblad Suriname zijn louter ter informatie en reflecteren de mening van de deelnemers. Ze zijn niet representatief voor de gehele bevolking en kunnen beïnvloed worden door externe factoren. Gebruik deze resultaten daarom met de nodige voorzichtigheid en neem ze niet als absolute waarheid.

error: Kopiëren mag niet!