Concurrentie Guyanese vissers drijft prijs Surinaamse gedroogde garnalen vaak genoeg omhoog

De bekende Surinaamse gedroogde garnalen, geliefd in lokale gerechten als moksi alesi en sopropo, worden steeds duurder. Uit een recent interview met een lokale ondernemer blijkt, dat Surinaamse vissersboten te maken hebben met hevige concurrentie van Guyanese vissersboten, wat resulteert in een sterke daling van de lokale garnalenvangst.

Volgens ondernemer John S., die al jaren in de visserijsector actief is, wordt de situatie steeds erger. “Onze vissers hebben nauwelijks nog ruimte om garnalen te vangen, omdat de overheid Guyanese vissers toestemming geeft om in onze wateren garnalen en andere vissoorten te vangen”, zegt hij. “Dit zorgt ervoor dat de vangsten drastisch dalen, en dat merken de consumenten aan de prijs van bepaalde lokale producten zoals de gedroogde garnalen.”

De vangst van garnalen is essentieel voor de productie van gedroogde garnalen, een ingrediënt dat onmisbaar is in vele Surinaamse keukens. Met de daling van de vangsten stijgt de prijs van dit product flink. “Als er geen garnalen zijn, kunnen we ze ook niet drogen”, legt John uit. “Dat betekent dat de vraag het aanbod overstijgt, en dus gaat de prijs omhoog.”

Naast de concurrentie uit Guyana speelt ook illegale visserij een rol. Sommige vissers wijzen op het gebrek aan toezicht op zee en het ontbreken van strenge regelgeving die buitenlandse vissers zou moeten weren. Dit probleem is niet nieuw, maar het wordt steeds urgenter naarmate de impact op de lokale vissersgemeenschap groeit.

“We moeten samenwerken met de autoriteiten om dit probleem aan te pakken”, benadrukt John. “Anders verdwijnen onze garnalen en zullen we alleen nog maar afhankelijk zijn van import, wat niet goed is voor de economie.”

De stijgende prijzen hebben niet alleen invloed op de visserijsector, maar ook op de lokale markt en de consument. Voor velen maakt de prijsstijging het lastig om gedroogde garnalen te blijven kopen, wat een directe impact heeft op de culinaire tradities van Suriname.

Vissers en ondernemers hopen dat de regering snel actie onderneemt om de grensoverschrijdende visserij te reguleren en illegale praktijken tegen te gaan. Tot die tijd zullen consumenten die houden van hun moksi alesi of sopropo waarschijnlijk dieper in de buidel moeten tasten om hun favoriete gedroogde garnalen te bemachtigen.

error: Kopiëren mag niet!