Haïti verklaarde zijn onafhankelijkheid van Frankrijk op 1 januari 1804.

In 1823 liet Frankrijk 🇫🇷 Haïti 150 miljoen frank terugbetalen. Het duurde een hele eeuw voordat Haïti eindelijk vrij was. Dat is 14 miljard dollar in het geld van vandaag.

De Verenigde Staten 🇺🇸 werkten aan het isoleren van een nieuw onafhankelijk Haïti in het begin van de 19e eeuw en bezetten het eiland 19 jaar lang met geweld in het begin van de 20e eeuw. Hoewel de VS Haïti officieel verlieten in 1934, bleven ze de overheidsfinanciën van Haïti controleren tot 1947, waarbij ze ongeveer 40% van het nationale inkomen van Haïti wegslurpten om schulden aan de VS en Frankrijk af te lossen.

Een groot deel van deze schuld aan Frankrijk was de erfenis van wat Marlene Daut, wetenschapper aan de Universiteit van Virginia, “de grootste overval in de geschiedenis” noemt: omsingeld door Franse kanonneerboten werd een onlangs onafhankelijk Haïti gedwongen om herstelbetalingen te doen aan zijn slavenhouders. U leest het goed. Het waren de voormalige slaven van Haïti, niet de Franse slavenhouders, die gedwongen werden om herstelbetalingen te doen. Haïtianen compenseerden hun

error: Kopiëren mag niet!