De Wereld Suïcide Preventie Dag vond dinsdag 10 september plaats, een dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn rondom zelfmoordpreventie. Dit jaar breidt deze belangrijke dag zich uit naar de Wereld Suïcide Preventie Week, om de dringende noodzaak van aandacht en actie nog verder te onderstrepen.
Suïcide blijft wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren, aldus de WHO en Unicef. Het is een schrijnende realiteit dat elk jaar wereldwijd bijna 46.000 kinderen tussen de 10 en 19 jaar hun leven beëindigen, wat neerkomt op één jong leven dat elke 11 minuten verloren gaat.
In Suriname is de situatie zorgwekkend. Jaarlijks vinden gemiddeld 26 zelfmoorden plaats per 100.000 personen, wat veel hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 16 per 100.000. Vooral onder jongeren tussen de 12 en 30 jaar is dit een significant probleem; tussen 2015 en 2022 zijn er 823 gevallen geregistreerd.
Depressie en angststoornissen komen veel voor in bepaalde bevolkingsgroepen, zoals hindoestanen, marrons en mensen met een gemengde etnische achtergrond. Deze problemen manifesteren zich voornamelijk in stedelijke gebieden zoals Paramaribo, Wanica, Nieuw Nickerie, Meerzorg en Tamanredjo.
De oorzaken van deze tragische cijfers zijn complex en divers. Sociaal-economische onzekerheid, culturele stigma’s rondom geestelijke gezondheid, gebrekkige toegang tot educatie en zorg en trauma’s door historische en sociale ongelijkheden spelen allemaal een rol. Studies tonen aan dat dit sociaal-maatschappelijke vraagstukken zijn die meer aandacht en actie vereisen.
We mogen niet vergeten dat achter elk cijfer een menselijk leven schuilgaat, met vrienden, familieleden en geliefden die worden getroffen door deze tragedieën. Wereld Suïcide Preventie Week herinnert ons eraan dat preventie mogelijk is en dat gezamenlijke inspanningen kunnen bijdragen aan het redden van levens. Het vraagt om empathie, begrip en de bereidheid om verandering teweeg te brengen. Elke stap, hoe klein ook, kan een wereld van verschil maken.