Voorbereidingen nieuwe schooljaar: Minister Ori van Onderwijs geeft inzicht

Renovaties en voorbereidingen

“We hebben een uitgebreid renovatieprogramma voor daken, toiletten en andere voorzieningen”, zegt minister Henry Ori van Onderwijs in een speciale uitzending van Kal Aaj Aur Kal van RBN TV.

“Ook kijken we naar extra meubilair, leermiddelen en schoolvervoer.” Deze voorbereidingen zijn cruciaal, aangezien de schoolleiders momenteel met vakantie zijn en pas rond 20 september terugkeren om verdere voorbereidingen te treffen.

Plaatsingskwesties en oudervoorkeur

“Er bestaat altijd een grote vraag naar inschrijvingen op favoriete scholen”, legt de minister uit. Dit leidt vaak tot ontevredenheid bij ouders wanneer hun kinderen op basis van woonadres op andere scholen worden geplaatst. “Over het algemeen lost dit zich na 20 september op, maar er is altijd een periode van ontevredenheid aan het begin van het schooljaar.”

Nieuw beleid en richtlijnen

Wat betreft nieuw beleid, richt het ministerie zich op onderwijsvernieuwingen met meer aandacht voor zwakkere leerlingen. “We zullen extra leerkrachten inzetten als begeleiders”, aldus Ori. Daarnaast komt er een kledingcode voor leraren en leerlingen, evenals richtlijnen voor het gebruik van mobieltjes op scholen. “Het gebruik van mobieltjes in de klas begint namelijk problematisch te worden.”

Leerkrachten en schoolgebouwen

Minister Ori erkent dat er een tekort is aan schoollokalen en leerkrachten, vooral in Zuid-Paramaribo en Wanica. “We moeten de komende jaren zeker drie tot vier nieuwe scholen bouwen. Voor leerkrachten blijven er altijd tekorten, vooral in exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde.”

Investeringen in het binnenland

De uitdagingen in het binnenland blijven groot, met name door een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten en goede dienstwoningen. “In Brokopondo zullen we een nieuwe VOS-school bouwen .

Grote investeringen in digitale infrastructuur zijn gepland om kwalitatief onderwijs te bieden”, voegt Ori toe.

Digitalisering en taalbarrières

Minister Ori is vastberaden om meer digitaal onderwijs te introduceren. “We gaan $20 miljoen investeren in grotere bandbreedte voor internetverbindingen”, zegt hij. “Twee belangrijke aspecten zijn internetverbinding en elektriciteit.” Ook wordt aandacht besteed aan meertaligheid om instructie efficiënter te maken.

Conclusie: Naar een schoon Suriname

Tot slot wordt er gekeken naar innovatieve ideeën zoals het Japanse model waarin leerlingen zelf hun klassen schoonhouden. “Het is een sympathiek idee”, aldus de minister. Hoewel sommige ouders misschien niet blij zullen zijn, kan dit bijdragen aan een bewustwording van netheid en verantwoordelijkheid.

“Het is een uitstekend idee om dit in pilots te testen”, besluit Ori, die een constructieve dialoog met schoolleiders voorstaat. 

error: Kopiëren mag niet!