Staatsolie is op een spannende missie om maar liefst $1.8 miljard bij elkaar te sprokkelen. Dit kolossale bedrag is nodig voor hun 20%-deelname in het prestigieuze olieblok 58. Maar, voordat ze zichzelf trotse “participant” kunnen noemen, moet het geld daadwerkelijk over de brug komen.
Hoewel Staatsolie een geen stevige reserve heeft, zijn er binnen het bedrijf volop leningen die afbetaald moeten worden. De klok tikt door, want men hoopt dat de Franse maatschappij TotalEnergies tegen het eind van het jaar de Foreign Direct Investment (FDI) bekendmaakt. Dit zou betekenen dat een tijdlijn wordt uitgezet voor een mogelijke opstart van het project.
Om de benodigde $1.8 miljard op te halen, wil Staatsolie obligaties uitgeven met een aantrekkelijke rente. Deze rentestand wordt pas in januari 2025 onthuld, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Vorige obligaties boden een rentevoet van 7.5%, een aantrekkelijke deal aangezien de internationale vaste rentevoet van 10 jaar momenteel op 3.6% ligt. Hogere rentes zijn wel mogelijk, maar vaak alleen in risicolanden met slechte kredietwaardigheid.
Een open inschrijving brengt echter kansen en risico’s met zich mee. Er bestaat altijd het gevaar dat middelen van dubieuze oorsprong – zoals witwaspraktijken of terroristische financiering – kunnen binnenstromen. Alhoewel dit in het verleden niet is voorgevallen, blijft waakzaamheid geboden.
Financieel gezien zou het uitgeven van obligaties tegen een gunstige rente goedkoper zijn dan lenen bij bancaire instellingen, die vaak woekerrentes vragen. Staatsolie heeft mogelijk al ervaren hoe moordend deze rentes kunnen zijn.
Er bestaan ook andere, goedkopere opties, zoals het vooruit verkopen van olie op basis van de benodigde fondsen. Dit zou een risico-vrije strategie kunnen zijn, slechts minimaal aan de 20%-drempel. Maar vooralsnog lijkt Staatsolie vastbesloten om de $1.8 miljard op eigen wijze binnen te halen.
Het is een avontuur vol opwinding en spanning, maar als Staatsolie succesvol is, kunnen ze zichzelf officieel participant noemen in een van de meest veelbelovende olieprojecten ter wereld. De “ja-knikkers” in Saramacca draaien op volle toeren!