PetroChina en Staatsolie Tekenen Productiedelingscontracten voor Offshoreblokken

Paramaribo, vrijdag 13 september 2024 – Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. (Staatsolie) en PetroChina Investment Suriname B.V. (PetroChina), een dochteronderneming van China National Petroleum Corporation, hebben productiedelingscontracten getekend voor de offshoreblokken 14 en 15. PetroChina heeft hiermee de exploratie-, ontwikkelings- en productierechten verkregen voor deze blokken. Staatsolie heeft via dochteronderneming Paradise Oil Company N.V. (POC) een participatie-aandeel van dertig procent.

De contracten werden ondertekend door Annand Jagesar, Algemeen Directeur van Staatsolie, Zhang Yu, vertegenwoordiger van China National Petroleum Corporation, en Rekha Bissumbhar, Directeur van POC.

Blok 14 en Blok 15 maakten deel uit van de Suriname Shallow Offshore 2 Bid Round 2023-2024 en bevinden zich in het oostelijke deel van het Suriname-Guyana bekken, nabij Blok 52 met eerdere olie- en gasvondsten. De waterdieptes variëren van 50 tot 150 meter.

De samenwerkingsovereenkomst (Joint Operating Agreement, JOA) tussen POC en PetroChina legt de gezamenlijke afspraken vast omtrent de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas en de verdeling van kosten, risico’s en opbrengsten.

Met deze nieuwe contracten is nu 46 procent van het Surinaamse offshoregebied onder contract. Staatsolie streeft ernaar om zoveel mogelijk gebieden onder contract te brengen en zich te ontwikkelen tot ‘Master of the Basin’, waarbij het gegevens omzet in bruikbare informatie voor succesvollere exploraties en grotere kans op olievondsten.

error: Kopiëren mag niet!