Peruaanse oud-president Fujimori overleden (86)

De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori is op 86-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn dochter woensdag bekendgemaakt. Hij was president van 1990 tot 2000, maar kwam later vooral in het nieuws door de beschuldigingen tegen hem.

Fujimori kreeg een celstraf van 25 jaar opgelegd voor zijn betrokkenheid bij de moord op 25 Peruanen in de jaren 90. Eind vorig jaar kwam hij op humanitaire gronden vervroegd vrij, omdat hij gezondheidsklachten had.

In 1990 kwam de voormalige wiskundedocent en universiteitspresident verrassend aan de macht door schrijver Mario Vargas Llosa te verslaan. Het land kampte met enorme inflatie en guerillageweld. Onder meer door staatsbedrijven te privatiseren wist hij de economie te herstellen. Ook werd onder zijn leiding de rebellengroep Lichtend Pad een zware slag toegebracht.

Vanwege een omkoopschandaal vluchtte Fujimori in 2000 naar Japan, het land van zijn ouders. Vijf jaar later keerde Fujimori terug naar Latijns-Amerika. Hij wilde weer president van Peru worden, maar werd in Chili opgepakt en uitgeleverd aan Peru. Daar werd hij in 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf voor zijn rol in de moord op 25 mensen.

Afgelopen juli kondigde Fujimori’s dochter nog aan dat hij van plan was om in 2026 opnieuw mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

error: Kopiëren mag niet!