Natio & Co: Wanneer diaspora-voetballers ‘Pro’ spelen

Natio, onze geliefde nationale voetbalselectie, naam Natio bekendgemaakt door sportpresentator Isje Nagesersing, lijkt tegenwoordig meer op een cabaret dan de voetbalhelden die we gewend waren. Ooit stond deze naam synoniem voor hoop en glorie, maar nu lijkt het meer op een feestje waar de zogenaamde diaspora-spelers uit de lagere regionen van het Europese voetbal de lakens uitdelen. Of beter gezegd, de afgedankte shirts.

Mijn naam is FRED, jullie gids door deze klucht. Laat me je vertellen, de kwaliteit van diaspora-spelers die zich aanmelden voor Natio lijkt iedere dag verder achteruit te hollen. Over de daadwerkelijke spelkwaliteit zal ik mijn mond houden – dat is immers een discussie zonder einde. Maar wat ik wél wil benadrukken, is de brutaliteit van deze jongens.

Nadat een artikel in Dagblad Suriname verscheen, besloot het Natio diaspora-team spontaan om geen interviews meer te geven. Ja, want iedereen stond in de rij om ze te spreken… Eén en al hilariteit! Stel je voor, spelers uit de lagere regionen van het Europese voetbal die denken dat ze kritiek kunnen boycotten. Jongens, als je het daar niet durfde, hoe kun je verwachten dat je hier zonder hindernissen door het leven kunt gaan?

Nu, in de hogere regionen van het voetbal gaan sterren zoals Cristiano Ronaldo en Romelu Lukaku wel iets beter met kritiek om. Ze begrijpen dat je soms een bittere pil moet slikken en verder moet gaan. Maar onze amateurtjes, die het predicaat “pro” blijkbaar enkel in hun dromen verdienen, kunnen daar wat van leren.

En de SVB? Die zwijgt in alle talen. Ze staan blijkbaar toe dat een stelletje cirkelende beginners hun veld vullen en op hun loonlijst prijken. Zeg, als jullie geen goede manieren kunnen leren en niet weten hoe je je als gast moet gedragen, blijf dan lekker thuis. Hier hebben we geen tijd voor flauwe grappen en amateuristisch gedoe!

FRED P.

voetballiefhebber in Uitvlugt, Paramaribo

error: Kopiëren mag niet!