“Grappig vond ik dat te horen van de CEO van de EBS”, grijnst Richel, een nuchtere burger, terwijl hij zijn hoofd schudt in ongeloof. Ja, u leest het goed: een miljoenenbedrijf als de Energie Bedrijven Suriname (EBS) kon maar één leverancier voor een generator vinden. Volgens Richel, had de “afdeling Procurement”— een geweldig Engels woord voor inkoop of aanbesteding — echt zijn werk gedaan. Ze hadden namelijk de prijsopgave nagegaan voor een tweedehands generator. En die kwam op een schappelijke som van een kleine $1 miljoen.
Nerveus stotterend en hakkelend, probeerde CEO Leo Brunswijk (zie foto) uit te leggen waarom er geen openbare inschrijving gehouden was. Zijn wankele redenaties bleven echter net zo krom als een oude kurkentrekker. Toen men hem wees op veel goedkopere nieuwe generatoren die beschikbaar waren voor $300.000 tot $500.000, werd het verhaal alleen maar vreemder. “Laat ze de aanbiedingen dan maar doen!”, riep Brunswijk impulsief, alsof het moment van de waarheid pas ná de confrontatie kwam.
Richel, die geen blad voor de mond neemt, zegt nuchter, “Er zijn tientallen leveranciers in de wereld.” Hij gelooft dat Brunswijk het publiek een gevoel van domheid probeert aan te smeren. “Onder normale omstandigheden zou deze CEO in een beschaafd bedrijf allang de deur gewezen zijn”, voegt hij toe.
De CEO probeerde de aandacht te verschuiven naar een lid van de Raad van Commissarissen (RvC) die protesteerde tegen de levering van de tweedehands machine. Totaal ongeloofwaardig werd het toen dit RvC-lid meldde, dat de beruchte generator een 24 jaar oude machine was. “Dat ding kan net zo goed de rivier in worden gegooid”, dacht Richel direct.
Met alle scheve en verdraaide verhaallijnen lijkt het erop dat men simpelweg een oude machine wilde oplichten voor een goudmijn. En dan maar raden waar dat prijsverschil van enkele tonnen naartoe zou gaan…
Al met al, de krommigheden rondom deze generator-deal zijn zo grotesk dat zelfs een feestje met klunzige clowns er serieus bij afsteekt. Misschien dat EBS binnenkort een cursus ‘Eerlijke Handel’ moet overwegen, inclusief gratis lesmateriaal voor de CEO.