CEO Jagesar: “Staatsolie wil iedereen laten meedoen met de olieontwikkeling” 

“Participatie aan de obligatie al mogelijk met SRD 3.000”

Volgens Staatsolie algemeen directeur Annand Jagesar wil het bedrijf een ieder laten deelnemen aan de aanstaande olieontwikkeling. Het bedrijf mikt erop om minimaal 200 miljoen Amerikaanse dollar binnen te halen in Suriname. Het geld dat Staatsolie voornemens is te verzamelen, is om in de lucratieve Blok 58 voor de Surinaamse kust te participeren. Volgens schatting is hiervoor 1,8 miljard Amerikaanse dollar nodig. Jagesar stelt dat dit het grootste bedrag is dat Staatsolie zal uitgeven. 

“Wij willen onze participatie financieren om zodoende commercieel geld te kunnen verdienen. De obligatie wordt uitgegeven in certificaten en de kleinste coupure zal van 100 Amerikaanse dollar zijn, omgerekend 3000 Surinaamse dollar, met de huidige koers. Wij willen iedereen laten meedoen”, sprak de Staatsolie-baas tegenover ABC. 

De participatie is gebaseerd op de 20% rechten die Staatsolie behoudt. Over het ophoesten van dit bedrag zijn inmiddels diverse mogelijkheden onderzocht door het staatsbedrijf. Echter benadrukt Jagesar dat is het bedrag niet in een keer is vereist. 

Operator TotalEnergies zal cash calls doen. De partijen zullen dan bedragen storten. Jagesar merkt hierbij op dat de productie van offshore olie en hiermee de toestroom van olie dollars al in 2028 zal beginnen. “Er gaat al geld binnenkomen terwijl de investeringen gaande zijn. Dus we gaan dan geen geld meer moeten zoeken. Die inkomsten zullen de investeringen in de jaren 2028, 2029 tot mogelijk 2030 helpen dekken. We hoeven dus niet het volledige bedrag te lenen. Er komen substantiële bedragen binnen en er komt een lokale obligatie”, stelt Jagesar. 

“Wij vertrouwen erop dat de samenleving bereid zal zijn om hun geld erin te stoppen. Dit is echt iets voor alle Surinamers”, aldus Staatsolie algemeen directeur Jagesar. 

error: Kopiëren mag niet!