Bijna 200 land- en milieuverdedigers vermoord in 2023, vooral in Latijns-Amerika

Dodelijke aanvallen op milieuactivisten in 2023 waren geconcentreerd in vier belangrijke Latijns-Amerikaanse landen: Colombia, Brazilië, Mexico en Honduras. Samen waren ze verantwoordelijk voor meer dan 70% van de moorden.

196 activisten werden vermoord in 2023 terwijl ze hun recht uitoefenden om hun land en het milieu te beschermen, zo blijkt uit een nieuw rapport, dat eraan toevoegt dat het aantal slachtoffers waarschijnlijk veel hoger ligt. Dit brengt het totale aantal moorden op 2.106 sinds Global Witness in 2012 begon met het rapporteren van gegevens, aldus de milieuwaakhondgroep in haar laatste rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

Milieuverdedigers spelen een cruciale rol bij het beschermen van het milieu en het verdedigen van belangrijke bossen, habitats en ecosystemen.

Alleen de inheemse bevolking beheert ongeveer 20% van het land op aarde, dat 80% van de resterende biodiversiteit ter wereld bevat. Van alle vorig jaar vermoorde verdedigers was 43% een inheemse bevolkingsgroep en 12% een vrouw.

Latijns-Amerika was vorig jaar goed voor 85% van alle moorden. Zwakke wettelijke bescherming, hoge mate van corruptie en intense conflicten over land- en grondstoffenexploitatie maken de regio een van de gevaarlijkste om in te opereren voor milieuverdedigers.

Colombia stond voor het tweede jaar op rij bovenaan de lijst van dodelijkste landen voor milieuverdedigers met 79 moorden – 40% van het totaal. In buurland Brazilië werden 25 verdedigers vermoord.

error: Kopiëren mag niet!