Servicekosten in restaurants: Een dubbel edged zwaard

In ons land rekenen de meeste restaurants 10 tot 15 procent servicekosten op eten en drinken, een praktijk die voor verschillende zorgen zorgt. 10 procent servicekosten is gepast, mits het grootste deel ervan naar de betrokken personeelsleden gaat. Maar wat als het personeel niets van deze servicekosten ontvangt? Een anonieme medewerker heeft onthuld dat dit vaak het geval is. Stel je voor: als deze kosten daadwerkelijk naar het personeel zouden gaan, zouden ze meer verdienen dan hun salaris en zou werken in een restaurant lucratiever worden.

Echter, voor de werknemer geldt ook dat de kwaliteit van het eten en de service de verwachtingen van de gasten moet overtreffen, want alleen dan zullen gasten bereid zijn om servicekosten te betalen. Als de servicekosten boven de 10 procent uitstijgen, begint het te wringen.

Een ander punt van zorg is de klakkeloze overname van deze praktijk uit Nederland, zonder de bijbehorende kwaliteitsstandaarden en service. Het misplaatst kopiëren kan gezien worden als een verkapte methode om meer geld uit de zakken van restaurantbezoekers te kloppen. 

Het is belangrijk dat het ministerie van Economische Zaken zich hierover buigt. Zonder hun ingreep zou dit eenvoudigweg een manier kunnen zijn om consumenten nog meer te laten betalen, onder het mom van servicekosten.

Het is tijd voor een eerlijk en transparant beleid dat zowel het personeel als de gasten recht doet.

error: Kopiëren mag niet!