De Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is momenteel voor wat betreft de mobiliteit niet voldoende uitgerust om effectief toezicht en controle uit te oefenen op illegale praktijken bij de houtkap in de Surinaamse bossen.
Boswachters van SBB kampen met een gebrek aan vaar- en voertuigen om adequaat en effectief boscontrole werkzaamheden in concessiegebieden uit te voeren. Daar bovenop worden boswachters vaak bedreigd en de pas afgesneden om bosgebieden in te trekken, waarvan vermoedens bestaan dat men zich daar met illegale houtkapactiviteien bezig houdt.
SBB-directeur Ruben Ravenberg (zie foto) gaf onlangs in een radiointerview aan, dat er toch nogal veel misgaat bij houtkapactviteiten in de Surinaamse bossen. Hij benadrukt, dat SBB volgens de Boswet belast is met controle en toezicht van houtkapactviteiten, en dat zijn beleid sterk erop gericht is dat actoren in de sector zich aan wet en recht houden. Personen in de houtkap die het daarmee niet zo nauw nemen, maken het de boswachters van SBB niet makkelijk. Boswachters worden vaak bedreigd of geïntimideerd. Volgens Ravenberg zou het anders zijn indien boswachters zoals bij de jachtopzieners gewapend zouden zijn.
Illegaliteit
De SBB-directeur noemt enkele voorbeelden van illegale houtkapactiviteiten oftewel hout dat niet volgens de wettelijke regels is gekapt. Zo gebeurt het dat men hout heeft gekapt op domeingrond, maar die opgeeft als afkomstig van een houtconcessie. Houtkap op domeingrond is strafbaar. Ook gebeurt het dat men gekapt hout opgeeft als afkomstig van een bepaald kapvak in een concessie, terwijl het van elders afkomstig is.
Actueel is nu een situatie in een houtconcessie achter het Matawai gebied, waar een Chinese ondenemer volgens de SBB-directeur op een verschrikkelijke manier omgaat met het bos. Tegen alle regels in worden bomen die nog geen 10 meter van elkaar verwijderd staan geveld.
SBB hanteert het zogeheten CELOS houtkapsysteem, waarbij men in een bepaald kapvak na hout geoogst te hebben na 25 jaar pas mag terugkeren om weer bomen te vellen. Wat daar gebeurt is dat men na 100 jaar niet eens zal terug kunnen komen om weer bomen te kappen, aldus Ravenberg. De SBB-directeur zegt op de formele rapportages hierover af te wachten, om vervolgens de minister van Grondbeleid en Bosbeheer te adviseren om de concessierechen van bedoelde ondernemer in te trekken.-.