Meerkosten loonsverhoging landsdienaren en gelijkgestelden dit jaar SRD 835 miljoen, volgend jaar SRD 2,5 miljard

De loonsverhoging voor landsdienaren en de met hen gelijkgestelden die de regering met de overheidsvakbonden is overeengekomen, zal de staat voor dit jaar SRD 835 miljoen extra kosten. Voor volgend jaar zullen de meerkosten minimaal SRD 2,5 miljard zijn. 

Deze meerkosten zullen budgetneutraal worden gefinancierd, wat betekent dat alles binnen de grenzen van de mogelijkheden van de begroting wordt betaald. Het is de totale samenleving die voor de loonsverhoging aan ambtenaren zal opdraaien. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zegt dat de meerkosten betaald zullen worden uit de meerinkomsten van de overheid. Het binnenhalen van de meerinkomsten gaat volgens de minister moeizaam, maar die groeien inderdaad. De inkomsten uit vooral de niet-belastingmiddelen groeien. Ook de inkomsten uit belastingmiddelen gaan langszaam omhoog, waaronder die van btw. 

De SRD 835 miljoen extra loonkosten voor de overheid voor dit jaar betreffen de 15 procent loonsverhoging die per 1 juli ingaat. Het gaat dus om zes maanden, van juli tot en met december. Per januari 2025 komt nog een 5 procent verhoging. 

Voor 2025 zullen de extra loonkosten van de overheid minimaal rond de SRD 2,5 miljard liggen. Volgens de Financiën-minister zal het wel lukken om dit alles vanuit de begroting te betalen. Hij benadrukt evenwel dat verstandig zal moeten worden omgesprongen met de middelen die op de begroting zullen worden opgebracht.

error: Kopiëren mag niet!