Districtscommissaris Lewis van Kabalebo optimistisch over rechtszaak inzake gronduitgifte

Districtscommissaris Josta Lewis van het ressort Kabalebo heeft haar vertrouwen uitgesproken over de lopende rechtszaak rond de omstreden uitgifte van gronden aan Gold Mines NV. In een interview met Dagblad Suriname benadrukt Lewis dat de zaak nog bij de rechter ligt en hoopt op een uitkomst die de belangen van de inheemse gemeenschap in het gebied beschermt.

“Het is van groot belang dat de leefgemeenschappen van de inheemsen niet zomaar hun land verliezen aan derden”, aldus de districtscommissaris. Ze verwacht dat de rechter in de zaak een rechtvaardige beslissing zal nemen die de gemeenschap ten goede komt.

Het geschil ontstond eerder dit jaar toen bekend werd dat Gold Mines NV een aanzienlijk stuk grond in het Kabalebo-gebied had verkregen. Dit zorgde voor veel onrust onder de lokale bevolking, met name de inheemse gemeenschappen, die vrezen dat hun traditionele woon- en leefgebieden worden aangetast door externe belangen.

Na meerdere gesprekken met de betrokken partijen en belanghebbenden, werd er gezamenlijk besloten juridische stappen te ondernemen. 

Het doel van deze rechtszaak is om de gronden terug te brengen in handen van de gemeenschap en te voorkomen dat commerciële bedrijven zonder de juiste procedures grote stukken land toegewezen krijgen.

De juridische stappen tegen Gold Mines NV zijn in gang gezet, en de zaak wordt momenteel door de rechter behandeld. “We zijn optimistisch over de uitkomst”, zegt Lewis. “Het gaat hier om het recht van onze mensen op hun land, en dat mag niet zomaar worden opgegeven.”

De zaak heeft veel aandacht getrokken, zowel lokaal als nationaal, aangezien het vraagstuk rondom gronduitgifte in Suriname een belangrijk en gevoelig thema is. Veel gemeenschappen, vooral inheemse groepen, voelen zich vaak over het hoofd gezien bij het toewijzen van land aan grote commerciële projecten.

Lewis benadrukt dat de bescherming van de inheemse rechten centraal staat in deze zaak. “We hopen dat de rechter dit inziet en dat de gronden niet zomaar aan een bedrijf als Gold Mines NV worden verstrekt zonder rekening te houden met de belangen van de oorspronkelijke bewoners.”

De rechtszaak wordt in de komende maanden voortgezet, en de gemeenschap wacht met spanning op de uitkomst. Vooralsnog blijft Lewis optimistisch over een positieve uitkomst die recht zal doen aan de inheemse bevolking van Kabalebo.

error: Kopiëren mag niet!