Demonstranten bestormen senaat Mexico uit protest tegen justitiële hervormingen

Demonstranten zijn dinsdag de Mexicaanse Senaat in Mexico-Stad binnengestormd, waardoor de senatoren gedwongen werden een debat over controversiële voorstellen van de vertrekkende president Andrés Manuel López Obrador op te schorten. De president wil onder meer dat kiezers voortaan de rechters kiezen.

De demonstranten, die zich buiten het senaatsgebouw hadden verzameld, braken plotseling door de veiligheidsbarrières en stormden de Senaat binnen. Ze scandeerden ‘verraders’ naar de politici in de senaat.

Senaatsvoorzitter Gerardo Fernandez Noroña riep de aanwezige politici op om kalm te blijven en kondigde een ‘reces voor onbepaalde tijd’ aan.

De hervormingen zijn vorige week al door het Mexicaanse Lagerhuis aangenomen. De senaat moet de voorstellen met een tweederde meerderheid aannemen.

De door de na zes jaar vertrekkend López Obrador voorgestelde maatregel schrijft voor dat meer dan 6.500 rechters en magistraten voortaan door het volk moeten worden gekozen. Hieronder zouden ook de rechters van het hooggerechtshof vallen. Volgens López Obrador moet dit corruptie tegengaan, maar volgens critici komt de onafhankelijke rechtspraak in gevaar.

error: Kopiëren mag niet!