Ter gelegenheid van Wereld Suïcide Preventie Dag, gisteren 10 september, heeft president Santokhi aan iedereen de oproep gedaan om open te staan voor gesprekken over mentale gezondheid.
“Zelfmoordpreventie is een verantwoordelijkheid van ons allen en vraagt om begrip, medeleven en een luisterend oor, laat het staatshoofd op zijn fb-pagina weten. Praten kan helpen om andere oplossingen te vinden. Bovendien kan het vaak de spanning verlagen. We moeten de taboes en stiltes rondom mentale gezondheid doorbreken. In Suriname moet iedereen zich veilig en gesteund voelen om te praten over hun mentale welzijn. Als samenleving moeten we met empathie reageren en samen bouwen aan een omgeving waarin niemand zich alleen voelt in zijn strijd. Laten we samenwerken aan een samenleving waarin iedereen weet dat er altijd hoop is, dat er altijd iemand is die om hen geeft, en dat niemand er alleen voor staat”, aldus de president.
Extra aandacht voor suïcide
Jaarlijks wordt wereldwijd op 10 september extra aandacht gevraagd voor suïcide, zelfbeschadiging en voornamelijk de preventie hiervan. Hierbij moet ook gedacht worden aan het leed dat mensen ervaren wanneer zij gedreven worden tot het maken van deze keuzes. Door het bewustzijn onder de samenleving te verhogen, en hen alternatieven aan te bieden om het leed te verlichten of te voorkomen, kunnen mensen elkaar ondersteunen waar dit het hardst nodig is.
Uit cijfers en data van de PAHO, de WHO en verschillende onderzoeksinstituten is gebleken dat het aantal zelfmoordgevallen in Suriname ongeveer 23 op de 100.000 is. Dit betekent dat per 100.000 inwoners, er jaarlijks ongeveer 23 mensen zelfmoord plegen. Dit terwijl het wereldwijd gemiddelde, gemeten over 181 landen, 9 op de 100.000 bedraagt. Suriname is op de vierde plaats, wat heel zorgwekkend is. Uit de beschrijving van de Surinaamse situatie aan de hand van de eerder genoemde cijfers mag geconcludeerd worden dat suïcide in Suriname zorgwekkend is. Onderzoek naar suïcide in Suriname kan meer inzicht geven in dit probleem.
Onderzoek onder jongeren
Onderzoek twee jaar geleden verricht door het ministerie van Jeugdzaken onder 2.551 jongeren in de leeftijdsgroep 16 en 25 jaar heeft uitgewezen dat driekwart van hen in de maanden voor het onderzoek depressief en neerslachtig was. Het gevoel van hulpeloosheid was in vele gevallen zo heftig dat 36,2 procent van de jongeren die had deelgenomen aan dit onderzoek weleens had gedacht om een einde te maken aan hun leven. Meer dan 62 procent van ze had daadwerkeklijk een plan bedacht om zelfmoord uit te voeren. Bij 49 procent van de jongeren is het bij en gedachte gebleven.
De meest voorkomende oorzaken of problemen onder de jongeren die zouden kunnen leiden tot stress en depressie zijn school- en studieproblemen, onzekerheid over hun uiterlijk, eenzaamheid en problemen binnen het gezin