Waarom moeten wij angstig zijn voor cryptocurrency?

“Als ik luister naar de consultant betrokken bij de Nationale Risicobeoordeling (NRA), wordt er een angstklimaat gecreëerd rond cryptocurrency. Hoewel wordt toegegeven dat er momenteel geen regelgeving is, wordt toch benadrukt dat de staat maatregelen moet treffen.”

Onze huis-econoom Sylvester stelt dat een staat inderdaad maatregelen kan treffen tegen cryptocurrency. Dit kan door het reguleren of verbieden van handel en transacties, het belasten van crypto-winst, en het opleggen van strenge licentievereisten aan exchanges. 

Het monitoren van onzichtbaar, virtueel geld kan door strenge reguleringen en technologieën zoals blockchain-analyse, wat het mogelijk maakt transacties te traceren. Overheden kunnen exchanges verplichten om gebruikers te identificeren (KYC) en verdachte transacties te rapporteren om illegale activiteiten beter te controleren.

Sylvester merkt echter ook op dat de staat, net als de Centrale Bank van Suriname (CBvS), momenteel weinig kan doen. Zelfs het lokale bankwezen is moeilijk te controleren, waardoor maatregelen tegen cryptocurrency voorlopig als sciencefiction klinken.

Ondertussen wijst Sylvester erop dat, terwijl de NRA waarschuwt, er in Suriname officieel aan crypto-mining wordt gedaan. Het is onduidelijk hoeveel overzicht de staat hierop heeft en of dit vergunningplichtig is. Bekend is dat crypto-mining een energie-intensief proces is, wat druk zet op ons reeds gebrekkige energienetwerk.

Wereldwijd gebruiken veel landen cryptocurrency, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Nederland, Australië, Zwitserland en Singapore. El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben Bitcoin zelfs officieel als wettig betaalmiddel erkend. 

Grote financiële bedrijven zoals PayPal, Visa, MasterCard, Square en Revolut bieden diensten aan waarmee consumenten cryptocurrency kunnen kopen, verkopen of gebruiken.

De voormalig president van de VS verklaarde onlangs dat hij, als hij wordt herkozen, van de VS het crypto-land van de wereld wil maken.

“De wereld had nooit gedacht dat wij van met houtskool aangedreven treinen naar elektrische hogesnelheidstreinen zouden gaan. Maar dat deden we. Cryptocurrency is onvermijdelijk, en in plaats van een angstklimaat te creëren, moeten we liever meedenken en voorbereid zijn”, aldus Sylvester.

error: Kopiëren mag niet!