Onze huis-socioloog Karel heeft een krachtige boodschap voor Suriname: het is cruciaal dat Surinamers, jong en oud, een bredere kijk op hun land krijgen.
“Het verleden begrijpen is essentieel voor het nemen van juiste maatschappelijke beslissingen”, verklaart hij. Volgens Karel moet deze kennis al op scholen aan kinderen worden onderwezen. Het missen van historisch inzicht kan immers leiden tot verkeerde beslissingen in hun leven.
“Het is onmogelijk voor jou en mij om een evenwichtige geest te hebben in deze maatschappij zonder terug te gaan naar het verleden”. benadrukt Karel. “In deze specifieke maatschappij, zoals we nu functioneren en erin passen, zijn we vaak underdogs, worden we vertrapt, en beschouwd als bijna niets. Als we nu niet teruggaan naar het verleden en erachter komen hoe we zo zijn geworden, zullen we denken dat we altijd zo zijn geweest.”
Zijn woorden zijn indringend en urgent. “En als je denkt dat je altijd in de staat was waarin je nu verkeert, is het onmogelijk voor je om te veel vertrouwen in jezelf te hebben. Je wordt waardeloos, bijna niets.” Het verleden is geen boek dat in de kast mag blijven staan, het is een kompas voor onze toekomst. Tijd om erin te lezen.