Nog geen overeenstemming over stroomtarieven

De regering en de gezamenlijke vakbeweging hebben nog geen overeenstemming bereikt over de verhoogde stroomtarieven. Van de zijde van de vakbeweging was gehoopt dat maandagavond naast overeenstemming over de loonsverhoging voor landsdienaren, ook tot een vergelijk zou worden gekomen met de regering over de verhoogde stroomtarieven. 

De besprekingen over de stroomtarieven tussen de gezamenlijke vakbeweging onder aanvoering van vakcentrale C-47 en de regering duren al enkele maanden en verlopen moeizaam.  

Per 6 maart heeft de regering verhoogde stroomtarieven doorgevoerd. Die verhogingen zijn gebaseerd op een stroomkostprijs van SRD 4,87 per kWh, doch de vakbeweging is van oordeel dat die SRD 3,67 per kWh moet zijn. 

Deskundigen van de vakbeweging hebben tijdens de technische besprekingen met de overheid deskundigen aangegeven dat er in de stroomkostprijs onterecht oneigenlijke kosten zijn meegenomen. Die kosten wil de vakbeweging eruit gelicht zien. Daartoe hebben zij met argumenten onderbouwd concrete voorstellen aan de regering gedaan. 

Bij de laatste technische besprekingen niet lang geleden zijn partijen met hun respectieve inzichten nader tot elkaar gekomen, die zouden kunnen leiden tot een vergelijk. Vorige week tijdens de besprekingen met de president heeft de vakbeweging enige ruimte gevraagd om haar inzichten daaromtrent nader te formuleren. 

Afgelopen maandagavond heeft zij die inzichten gepresenteerd aan de regering, en de verwachting was dat de president een finaal besluit zou nemen.  Tot teleurstelling van de vakbeweging is dat niet gebeurd. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer partijen weer bij elkaar zullen komen om tot een definitief besluit te komen over de kostprijs van de verhoogde stroomtarieven.

error: Kopiëren mag niet!