Mysterieuze verdwijning van Chinese minister na een jaar opgelost

De voormalige Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang is weer terecht. De 58-jarige Qin verdween eind juli vorig jaar van de aardbodem, wat leidde tot vele geruchten over zijn lot.

Uiteindelijk is duidelijk dat de voormalige bewindspersoon tegenwoordig werkzaam is bij een staatsuitgeverij in de hoofdstad Beijing. Dat melden althans twee voormalige Amerikaanse functionarissen aan de Washington Post.

Volgens hen is Qin nu in dienst bij World Affairs Press, een uitgeverij die valt onder het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, en die voornamelijk memoires van diplomaten en citatenboekjes van president Xi Jinping publiceert. Daar heeft hij een baantje als uitgever.

Volgens de anonieme Amerikanen is Qin “uit de gratie gevallen”, maar is hij nu wel “buiten schot.” Zoals een van de bronnen het tegen de Washington Post formuleert: “Hij hoeft weliswaar niet de gevangenis in, maar zijn carrière is wel voorbij.”

Volgens één van de sterkste geruchten zou hij een buitenechtelijke affaire hebben gehad met Fu Xiaotian, een bekende Chinese televisiejournaliste. De twee zouden samen een kind hebben gekregen in de Verenigde Staten, toen de oud-minister nog de Chinese ambassadeur in Washington was. De affaire met Fu zou Qin chantabel hebben gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!