De onzichtbare dreiging van E-sigaretten in Suriname

In Suriname is het importeren van e-sigaretten en andere tabaksproducten bij wet verboden, maar de handhaving van deze wet laat te wensen over. Hierdoor floreren de zwarte markt en de illusie onder jongeren dat vapen een onschuldig alternatief is voor roken. Dit terwijl ongeveer 500 mensen per jaar sterven aan tabak-gerelateerde ziekten, wat neerkomt op bijna 12% van alle sterfgevallen in het land.

Recent onderzoek heeft echter een schokkende waarheid onthuld: vapen is net zo schadelijk voor de longen van jongeren als roken. Gepresenteerd op de conferentie van de European Respiratory Society, vergeleek het onderzoek de longcapaciteit van vapers, rokers en niet-rokers.

Dr. Azmy Faisal en zijn team aan de Manchester Metropolitan University lieten geen ruimte voor twijfel. Zowel vapers als rokers scoorden slechter bij inspanningstests en vertoonden tekenen van verminderde bloedvatwerking.

Deze bevindingen betwisten de wijdverspreide opvatting dat vapen een veiliger alternatief zou zijn. In plaats daarvan voegt het een nieuwe laag van zorg toe aan een reeds zorgwekkende situatie. 

De jongeren van Suriname zien vapen vaak als een moderne en minder schadelijke bezigheid, maar het onderzoek onthult een grimmige realiteit: de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn net zo ernstig als die van roken.

error: Kopiëren mag niet!