Wanneer wordt Surinaamse politiek volwassen?

Deze vraag is steeds vaker te horen in de lokale Surinaamse samenleving. En terecht. Het is echt tijd voor de politiek in het land om volwassen te worden en voor de politici om volwassen gedrag te gaan vertonen. Nu het land afstormt op de verkiezingen in mei volgend jaar, is het elkaar vliegen afvangen in volle hevigheid losgebarsten en dat gebeurt niet altijd op een volwassen wijze, neen, het heeft soms zelfs veel weg van kinderlijk gedrag. Dat is vooral te zien tijdens de openbare vergaderingen van de Nationale Assemblee: elkaar persoonlijk aanvallen, soms zelfs beschuldigen, met vuil smijten, door de zaal schreeuwen tot het moment dat je als Assembleelid uit die zaal wordt verwijderd vanwege recalcitrant, kinderlijk, gedrag.

Maar, een en ander speelt zich ook af op social media (lees: Facebook) waar lokale politieke partijen op allerlei manieren actief zijn, al dan niet onder de eigen officiële partijnaam. Oproepen worden geplaatst voor partijbijeenkomstjes in kleine zaaltjes her en der in het land, gevolgd door een kort inhoudsloos verslag en vooral foto’s, veel foto’s. Het is vooral prediken voor eigen parochie.

Tel tot drie

De gewone, normale mensen die een Facebook-account hebben doen er goed aan om tot drie te tellen alvorens allerlei berichten van politieke partijen en hun afdelingen en media-commissies  op social media voor waar aan te nemen. Immers, op allerlei manieren proberen de politieke partijen en hun leiders en leidsters (vooral groen, geel, paars en rood gekleurd), leden, sympathisanten en anderen met weinig tot geen politieke inhoud te werven en voor hun luxe karretjes te spannen. Van alles wordt beloofd – de voorbeelden in het recente verleden zijn bekend -, maar de doorsnee Surinamer is gelukkig geen koe van zondag en weet door de fake berichten heen te prikken. 

Die doorsnee burger herinnert zich de vele beloften die politieke partijen in aanloop naar de 2020-verkiezingen hebben gedaan en waarvan geen enkele belofte is waargemaakt.

Doortrapte public relations worden doorzien

Het is te hopen dat politieke partijen en hun voorzitters op tijd inzien dat ze richting de 2025-verkiezingen volwassen gedrag moeten gaan vertonen. Het is te hopen dat politieke partijen en hun voorzitters richting de verkiezingen van 2025 ook hun berichtgeving, hun oproepen, hun teksten op social media, enzovoorts, een professionele en geloofwaardige inhoud geven, vooral nu gelukkig velen in de samenleving inmiddels de doortrapte public relations wijze van politieke partijen en politici doorzien. 

Hard afgerekend aan de streep

Wanneer partijen en hun leiders niet hun algehele werkwijze veranderen, zullen ze daarmee aan de streep, bij de verkiezingen in 2025, hard afgerekend worden. Immers, de doorsnee burger, de doorsnee stemmer, is geen koe van zondag en laat zich niet meer in de luren leggen door valse beloftes en mooipraterij tijdens ook de vele buurt- en districts bezoekjes waar voor de bühne weer vele mooie volzinnen gesproken zullen worden de komende maanden. 

Zeldzame bezoekjes aan inheemse- en marrondorpen

Burgers gaan weer plat gebombardeerd worden met politieke ‘kadootjes’ en sprookjes – ook de inwoners van  inheemse- en marrondorpen in de ver afgelegen districten zullen weer geconfronteerd worden met de zeldzame, jaarlijkse, bezoekjes van allerlei politici en hun partijen, om ze vervolgens een paar jaren weer niet te zien – en natuurlijk zullen ook de vlaggen weer niet ontbreken in de zucht naar winst op 25 mei 2025.

PK

error: Kopiëren mag niet!