Normaal

De genocide in Gaza schijnt binnen de wereldgemeenschap een normaal verschijnsel te zijn geworden. De internationale media schenken er geen aandacht aan, alleen Al Jazeera schenkt trouw aandacht aan de bloedbaden die door het Israelisch leger worden aangericht. 

Zeven maanden geleden is de aanklacht tegen Israel voor genocide begonnen, maar het land is gewoon doorgegaan met de militaire aanvallen op de burgerbevolking in Gaza, West Bank en ook de West Jordaanoever. Hulpverleners en verslaggevers worden ook aangevallen.  Er worden in bepaalde landen protesten gehouden, die gewelddadig worden onderdrukt. Er zijn landen die militair materieel aanbieden en exporteren naar Israël waaronder de USA, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar ook Nederland en enkele andere landen zouden onder andere onderdelen exporteren of hebben geëxporteerd. 

We zien dat de westerse wereld de oorlog in Palestina gedoogd, want er worden geen sterke politieke statements gemaakt. Ook worden er geen feitelijke maatregelen genomen om te hinderen of te blokkeren dat het Israëlisch leger ophoudt met de gewelddadigheden in een ongelijke strijd die gaande is. 

Opmerkelijk zijn wel statements van bijvoorbeeld mensen als Sarah Friedland, een filmmaker met een joods achtergrond. Bij het 81e Internationaal Filmfestival in Venetië won ze een prijs en droeg ze die op aan het volk van Palestina. Ze gaf aan dat ze haar prijs, voor de film Familiar Touch, in ontvangst nam op de 336e dag van de Israëlische genocide in Gaza en het 76e jaar van de bezetting. De Joods-Amerikaanse filmmaker Friedland gaf aan dat ze solidair staat in de strijd voor de bevrijding. De bevrijdingsbeweging Hamas, die waarschijnlijk zelf ook geen koekje is, pleegde een daad van agressie op 7 oktober 2023 tegen Israëlische burgers. Het was een daad van verzet tegen de Israëlische bezetting en het negeren van VN-resoluties. De aanval op burgerdoelen voor staatsdoeleinden zijn af te keuren en tegen internationale verdragen. Vanaf toen tot heden zijn 1.139 personen in Israël omgekomen door de aanval en de vergelding en oorlog die daarna begon. 

In Palestina en voornamelijk Gaza zijn vanaf 7 oktober 41.664 Palestijnen omgekomen. In Gaza zijn gedood: minstens 40.972 mensen, waaronder bijna 16.500 kinderen. De kinderen vormen 41% van de gedode personen in Gaza. Er zijn gewond meer dan 94.761 mensen. Verder worden er vermist meer dan 10.000 personen. De meest recente cijfers van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op de bezette Westelijke Jordaanoever geven aan dat gedood zijn minstens 692 mensen, waaronder meer dan 159 kinderen. Daar gaat het om 23% wat gevormd wordt door de kinderen. Gewond zijn meer dan 5.700 mensen. In Israël hebben functionarissen het dodental na de aanslagen van 7 oktober verlaagd van 1.405 naar 1.139. 

Volgens de laatste gegevens van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Palestijnse regering van 8 september hebben Israëlische aanvallen veel schade toegebracht. Meer dan de helft van de huizen in Gaza is beschadigd of vernield. Verder is 80 procent van de commerciële voorzieningen vernietigd en 85 procent van de schoolgebouwen. Van de zorginstellingen zijn maar 17 van de 36 ziekenhuizen nog gedeeltelijk functioneel. Verder is 65 procent van het wegennet vernield en 65 procent van het akkerland waarop er aan landbouw werd gedaan. 

Het Israëlische leger publiceerde op 1 december een online kaart van de Gazastrook, waarin de enclave in ruim 600 genummerde blokken werd verdeeld. De bezetter vroeg de burgers van Gaza om het blok dat overeenkomt met hun woongebied te identificeren en te evacueren wanneer dit wordt bevolen.

Folders waarin evacuaties worden bevolen, zijn echter inconsistent met online waarschuwingen, wat de bewoners in verwarring heeft gebracht. Bovendien hebben veel inwoners van Gaza geen betrouwbare manier om toegang te krijgen tot de kaart, omdat ze weinig toegang hebben tot elektriciteit of internet, aangezien de blokkade van de 365 vierkante kilometer grote Gaza Strip heeft geresulteerd in een ineenstorting van de telecommunicatie-infrastructuur. Naar verluidt zouden elk uur in Gaza 15 mensen worden gedood, waarvan 6 kinderen zijn. Elk uur raakten 35 mensen gewond. Er werden 42 bommen gedropt en werden 12 gebouwen verwoest.

Op 31 juli waren ruim 125 journalisten, voornamelijk Palestijnen, gedood sinds de oorlog tussen Israël en Gaza op 7 oktober begon. Volgens het ‘Committee to Protect Journalists’ en de Internationale Federatie van Journalisten zijn minstens 120 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëlische journalisten vermoord.

De Gazastrook heeft ongeveer 2,3 miljoen inwoners en ze wonen in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het ligt tussen Israël en Egypte aan de Middellandse Zeekust. Sinds 2007 handhaaft Israël strikte controle over het luchtruim en de territoriale wateren van Gaza en beperkt het de beweging van goederen en mensen in en uit Gaza. Sinds de aanslagen van Hamas op 7 oktober in Zuid-Israël heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gedreigd Gaza in een “onbewoond eiland” te veranderen en heeft hij zijn inwoners gewaarschuwd “nu te vertrekken”. 

We zien in de wereld nu, omdat de wereld niet ingreep, overal Holocaust monumenten. Bij het zien van deze monumenten rijst de vraag of we na enkele decennia ook zulke monumenten zullen hebben voor de Palestijnen. Zal het zover komen? In elk geval kan de wereld niet ingrijpen omdat het Amerikaans leger deze oorlog gedoogd en wellicht zelfs ondersteunt. 

error: Kopiëren mag niet!