Kunstmestdistributie gaat tegen gemaakte afspraken in toch door

De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, de werkgroep van rijstboeren die in de afgelopen periode gesprekken heeft gevoerd met president Santokhi in de kwestie van uitbetaling van schade compensatie, beklaagt zich erover dat tegen de gemaakte afspraken in de distributie van kunstmest toch is hervat. 

Op 27 augustus toen overeenstemming met de president was bereikt over de hoogte van de schade compensatie en het tijdstip van uitbetaling, was afgesproken dat voor een goed overzicht gestopt zou worden met de verdere distributie van kunstmest. Rijstboeren die ondertussen kunstmest hebben gekregen, zullen straks bij de uitbetaling van de schade compensatie in oktober de geldwaarde daarvan in mindering worden gebracht. 

De kunstmestdistribute zou er ook niet transparant genoeg aan toe zijn gegaan. Daarom heeft de president de opdracht gegeven de kunstmestdistributie voorlopig stop te zetten. Nu blijkt dat de agro-coöperaties in Nickerie sinds maandag begonnen zijn met het verstrekken van kunstmestbonnen aan leden. 

De belangengroep Padieverbouwers Nickerie maakt zich ernstig bezorgd hierover, omdat de zaak straks onoverzichtelijk gaat worden bij de uitbetaling van de schadecompensatie. 

Eerder heeft Landbouw-minister Parmanand Sewdien duidelijk gemaakt, dat rijstboeren die kunstmest hebben gekregen niet in aanmerking komen voor de financiële schade compensatie, althans de waarde daarvan in mindering zullen worden gebracht. De belangengroep Padieverbouwers Nickerie zegt dat door de onoverzichteljkheid die nu zal ontstaan de corruptie wordt gefaciliteerd.

Eerder was geklaagd dat personen die feitelijk geen aanspraak maken op kunstmest, die wel hebben gekregen. Anderzijds zijn rijstboeren op de distributielijst opgebracht als te zijn kunstmest te hebben ontvangen, terwijl zij in werkelijkheid niets hebben gekregen.

error: Kopiëren mag niet!