Het lijkt nog maar gisteren dat de wereld tot stilstand kwam, overweldigd door een onzichtbare vijand. Covid-19 sloeg toe als een onverwachte storm, en onze realiteit werd radicaal veranderd. Overal voelden mensen angst en onzekerheid terwijl de wereld letterlijk op slot ging.
In Suriname, een land dat zich net herstelde onder een pas aangetreden regering, was de impact niet minder ingrijpend. Terwijl de dagen van isolatie voortkropen, vochten de zorgverleners en de gemeenschap herinnering na herinnering – een strijd die 1.324 Surinamers uiteindelijk niet zouden overleven.
Het monument dat werd opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pandemie (zie foto) staat in stilte, een permanente herinnering aan de verwoesting die Covid-19 veroorzaakte.
En hoewel de pandemie na twee jaar onder controle leek, bleef er een onzichtbare schaduw over de bevolking hangen: Long Covid. Terwijl de gemeenschap zich haastte om het normale leven te hervatten, bleven de naschokken van het virus voelbaar.
Een nieuwe studie, onlangs gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift JAMA, brengt een huiveringwekkende realiteit aan het licht over de langetermijneffecten van Covid-19 op kinderen en tieners.
Onder leiding van dr. Rachel Gross van NYU Langone Health, belicht dit onderzoek hoe deze jongere slachtoffers, die vaak over het hoofd worden gezien, worden getroffen door uiteenlopende symptomen. Jongere kinderen (6-11 jaar) worstelen vooral met neurologische klachten zoals hoofdpijn en slaapstoornissen, terwijl tieners (12-17 jaar) zwoegen onder vermoeidheid en andere neurologische problemen.
De studie legt de noodzaak bloot voor meer gericht onderzoek naar long Covid bij kinderen, een demografie die vaak wordt genegeerd. Terwijl de wereld doorgaat en we proberen te vergeten hoe geïsoleerd we ooit waren, herinnert deze studie ons eraan dat de residuen van het virus nog steeds aanwezig zijn. De strijd is nog niet voorbij, en de kinderen, onze toekomst, blijven vechten tegen de geesten van een pandemie die we allemaal liever zouden vergeten.