Gezondheidsrisico’s door rattenplagen in Suriname: Wat u moet weten

Vaak horen wij van rattenplagen in Suriname, vooral op erven van burgers waar het gevaar tegen de gezondheid wordt onderschat. De aanwezigheid van ratten brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee die niet lichtvaardig mogen worden genomen. Ratten zijn bekende dragers van ziektes zoals leptospirose, een ernstige aandoening overgebracht via rattenurine die nierfalen, meningitis en leverfalen kan veroorzaken.

Een ander groot risico is het hantavirus, dat zich via rattenuitwerpselen, urine of speeksel verspreidt en kan leiden tot het levensbedreigende Hantavirus Pulmonair Syndroom (HPS).

Salmonella, een veel voorkomende bacterie, kan via contact met rattenbesmet voedsel of oppervlakken ernstige maag- en darmklachten veroorzaken.

Rat-bite fever, overgebracht door beten of krasjes van ratten, kan koorts, braken en hoofdpijn teweegbrengen.

Daarnaast kunnen ratten parasieten zoals vlooien, mijten en teken dragen, die ziekten zoals de pest en muriene tyfus kunnen verspreiden. Rattenuitwerpselen, urine en huidschilfers kunnen allergische reacties en astma verergeren, vooral bij kinderen en gevoelige individuen. Voedselvergiftiging is ook een reëel gevaar, omdat ratten voedselvoorraden en waterbronnen kunnen besmetten met bacteriën en virussen.

Om deze gezondheidsrisico’s te bestrijden, zijn verschillende beschermingsmaatregelen essentieel.

Houd vuilnisbakken goed afgesloten en verwijder afval regelmatig.

Bewaar voedsel in afgesloten, ratvrije containers en zorg voor een correcte afvoer van voedselafval.

Repareer gaten, scheuren en andere potentiële toegangspunten in muren, vloeren en plafonds.

Schakel professionele ongediertebestrijders in voor het plaatsen van vallen en het gebruik van veilige bestrijdingsmiddelen.

Tenslotte, informeer de gemeenschap over de gevaren van ratten en de noodzaak van preventieve maatregelen. Door deze maatregelen kunnen de verspreiding van ratten en de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s aanzienlijk worden verminderd.

error: Kopiëren mag niet!