De Avond Tweedaagse Wandelmars staat voor de deur

Dit jaar organiseert de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) op vrijdag 13 en zaterdag 14 september de Avond Tweedaagse Wandelmars. Het is de eerste keer dat er een tweedaagse wandelmars door de BVSS plaatsvindt in Paramaribo.

Dagblad Suriname sprak met Purcy Olivieira, voorzitter van de BVSS, over de voorbereidingen voor de wandelmars. De inschrijvingen vonden de afgelopen weekenden plaats. “We hebben momenteel ongeveer 1.500 deelnemers, verdeeld over 4 à 5 groepen en individuele lopers”, geeft hij aan. Daarnaast verwacht hij dat er op de dag zelf nog veel mensen zullen inschrijven, waardoor het aantal wandelaars naar verwachting zal stijgen tot ongeveer 1.800 voor de tweedaagse wandelmars.

Blijf gezond en fit tijdens de ATD 

De wandelmars is een open evenement en verschilt nogal van de traditionele Avondvierdaagse (AVD) Wandelmars. Hoewel er geen specifiek thema is, draait het er om mensen tijdens de vakantie een perfecte gelegenheid te bieden gezond en fit te blijven door deel te nemen aan deze sportieve activiteit. De tweedaagse wandelmars wordt op eigen kosten van de BVSS ontplooid. 

Individuele lopers blijven toenemen 

Voorzitter Olivieira benadrukt dat er voortdurend verschuiving plaatsvindt in de verdeling van het aantal deelnemende lopers. “Ik herhaal het steeds weer”, zegt hij. “Het aantal individuele lopers zal blijven toenemen, omdat de kosten veel lager zijn.” Hij merkt ook op dat deelname in een groep hogere kosten met zich meebrengt, zoals bijdragen voor een groepskostuum, kleding en schoeisel voor meerdere dagen, in vergelijking tot individueel lopen, waarbij alleen de inschrijfkosten betaald hoeven te worden.

Regels en looproutes

De voorzitter stelt verder, dat geprobeerd wordt met z’n allen om de wandelmars goed te laten verlopen. Daarbij benadrukt hij dat de lopers de strikte regels van de politie moeten volgen. “We verzoeken de deelnemers om zich aan de aangegeven tijdschema’s te houden en niet op straat te blijven hangen”, aldus de voorzitter. Dit bemoeilijkt niet alleen het werk van de politie, maar creëert ook logistieke uitdagingen voor de organisatie. De looproutes worden later deze week bekendgemaakt, na afstemming met de politie.

Inspelen op verhoogde temperaturen

De wandelmars begint om 5 uur in de middag tot in de avond, zodoende wordt er ingespeeld op de verhoogde temperaturen en de hitte. 

De organisatie is aan het overwegen om jaarlijks tijdens de grote vakantie een tweedaagse wandelmars te organiseren. “Het is de bedoeling om na de evaluatie van de tweedaagse wandelmars te kijken of dit evenement een vast jaarlijks onderdeel kan worden van het programma van de BVSS”, aldus voorzitter Purcy.

SD

error: Kopiëren mag niet!