“Diabetes heeft me bijna het leven gekost”

Ondanks talloze voorlichtingsprogramma’s en campagnes over de gevaren van diabetes, blijkt dat veel mensen nog onbewust met deze levensbedreigende ziekte leven. Dit geldt ook voor de 69-jarige Harold R., die onlangs werd geconfronteerd met de schokkende realiteit van een abnormaal hoog suikergehalte in zijn bloed.

Harold, die altijd dacht aan een gezonde levensstijl, kreeg de schrik van zijn leven toen zijn arts hem waarschuwde dat zijn bloedsuikerspiegel gevaarlijk hoog was. “Ik had geen idee dat ik zo’n groot risico liep”, vertelt hij aan de redactie van Dagblad Suriname. “Ik dacht dat ik gezond bezig was door blikjes fruit op siroop te eten, omdat de buurtwinkels geen vers fruit hadden.”

Wanneer het suikergehalte in het bloed te hoog is, kan dit leiden tot ernstige complicaties, zoals uitdroging, orgaanschade, en in het ergste geval een coma of zelfs overlijden. Harold’s bloedsuiker was zó hoog, dat hij zich op het randje van een ernstige gezondheidscrisis bevond. Gelukkig kon hij, in samenwerking met zijn arts, snel ingrijpen en zo het ergste voorkomen.

De oorzaak van Harold’s hoge bloedsuiker lag in het regelmatig consumeren van ingeblikt fruit, ondergedompeld in suikerrijke siroop. “Ik dacht dat ik mijn vitamines nodig had, maar besefte niet dat deze blikjes vol zaten met suiker. Het heeft me bijna mijn leven gekost”, zegt hij. 

Na deze bijna-doodervaring staat Harold nu onder streng medisch toezicht en volgt hij een strikt dieet om zijn bloedsuiker onder controle te houden. “Ik ben nu afhankelijk van medicatie en moet me strikt houden aan wat ik eet. Tabletten helpen, maar het belangrijkste is mijn dieet.”

Harold wil zijn verhaal delen als waarschuwing voor anderen: “Wees voorzichtig met wat je eet, zelfs als het op het eerste gezicht gezond lijkt. Blikjes fruit bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers,” geeft hij afsluitend aan in het gesprek.

error: Kopiëren mag niet!