Colombiaanse president Petro vraagt ​​om onderzoek naar aankoop Israëlische Pegasus-software

De president van Colombia, Gustavo Petro, heeft woensdag het kantoor van de procureur-generaal gevraagd om onderzoek te doen naar de aankoop van Pegasus-spionagesoftware ter waarde van 11 miljoen dollar, waarvan hij zei dat deze gebruikt kon zijn om politici van de oppositie te bespioneren tijdens de vorige regering. Spywaretechnologie, waaronder Pegasus, is herhaaldelijk gebruikt om de telefoons van het maatschappelijk middenveld, politieke oppositie en journalisten te hacken in het afgelopen decennium.

Vooral Pegasus-spyware – gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO – werd aangetroffen op de telefoons van verschillende mensen wereldwijd, waaronder mensenrechtenverdedigers.

“Hoe verlaat 11 miljoen dollar aan contanten het land in een vliegtuig, of twee, van staatskantoren … om naar Israël te gaan om software te kopen die mobiele telefoons, privécommunicatie, politiek bespioneert, misschien wel maandenlang?”, zei Petro tijdens een televisie-uitzending, waarbij hij documentatie aanhaalde waarin de aankoop van de Unidad de Información y Análisis Financiero (UIAF) werd beschreven.

De president vroeg zich af of hij of andere politici het doelwit waren geweest en onder welke juridische rechtvaardiging.

Petro verzocht de directeur van de UIAF en het hoofd van de politie om relevante documenten en de software over te dragen aan het kantoor van de procureur-generaal.

error: Kopiëren mag niet!