Arbeidsmarkt in Suriname: Krapte en kansen

In Suriname verlies je waarschijnlijk niet snel je baan, maar het vinden van een nieuwe kan een uitdaging zijn. Een overvloed aan arbeidskrachten binnen de overheid zorgt ervoor dat er minder werknemers beschikbaar zijn op de vrije markt. Bovendien zijn er procentueel weinig hoogopgeleiden binnen de overheid die daadwerkelijk kennis hebben. Dit leidt tot een scheve verdeling, waarbij veel laaggeschoolden werken voor de overheid en de vrije markt gebrek heeft aan deze laag gekwalificeerde medewerkers.

De problematiek wordt duidelijk in de woorden van Ritesh, die een MKB-bedrijf runt: “Buitenlanders aannemen voor laaggeschoolde banen is te kostbaar. Suriname kampt met een immens arbeidsprobleem, vooral een schaarste aan hoogopgeleide werknemers.”

Deze schaarste belemmert niet alleen de groei van bedrijven, maar zorgt ook voor onzekerheid binnen het bedrijfsleven. “Tijdens de Covid-pandemie lag alles ruim twee jaar stil. Het lijkt alsof mensen na deze periode niet meer willen werken en genoegen hebben genomen met een bescheidener levensstijl”, voegt Ritesh toe.

De krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven moeite hebben om geschikt personeel te vinden, wat de economische groei en stabiliteit van Suriname verder stagneert. Het is tijd voor gerichte beleidsmaatregelen om de balans te herstellen en zowel werkzoekenden als werkgevers perspectief te bieden op een stabiele toekomst.

error: Kopiëren mag niet!