Stress wordt vaak de volksziekte van de moderne tijd genoemd, met soms zelfs de dood als gevolg. Maar, moeten we onszelf trainen om stressbestendiger te worden, of moeten we de oorzaken van stress in onze samenleving aanpakken?
In een land als Suriname, waar economische tegenspoed, hoge criminaliteit en onzekerheid aan de orde van de dag zijn, is deze vraag bijzonder relevant.
Hoe gaat de Surinaamse gemeenschap om met stress in deze uitdagende tijden? Wandana, onze huispsychiater, deelt haar inzichten. “Stress ontstaat vaak uit een gevoel van controleverlies”, legt ze uit.
“Economische onzekerheid en criminaliteit versterken deze gevoelens. Mensen voelen zich vaak gevangen in een situatie zonder uitweg, wat leidt tot verhoogde stressniveaus.”
Binnen gezinnen werkt stress als een stille ontwrichter. Ouders die zich zorgen maken over hun baan of veiligheid, stralen deze zorgen onbewust uit naar hun kinderen, wat kan leiden tot een vicieuze cirkel van angst en spanning. “Het is essentieel dat families open communiceren en elkaar ondersteunen”, benadrukt Wandana.
“Gezamenlijke rituelen zoals koken, praten of simpelweg samen zijn kan een gevoel van verbondenheid en veiligheid geven.”
Maar er is ook een bredere aanpak nodig. “Om stress echt te verminderen, moeten we werken aan een veiligere, stabielere samenleving”, zegt Wandana.
Beleidsmakers zouden moeten investeren in economische stabiliteit en veiligheid, terwijl gemeenschapsleiders programma’s kunnen starten die mentale gezondheid bevorderen. “Individuele stressbestendigheid is belangrijk, maar zonder maatschappelijke veranderingen blijven we dweilen met de kraan open.”
In deze ingewikkelde tijden moeten we ons afvragen: willen we onze kinderen leren om te overleven in een stressvolle wereld, of willen we een wereld creëren waarin ze vrij kunnen ademen? Eén ding is zeker, een gezamenlijke inspanning is nodig om stress op alle fronten aan te pakken.