Spotify wint rechtszaak waarin het werd beschuldigd van het streamen van Eminems muziek zonder toestemming

De zaak werd in 2019 aangespannen door de uitgever van de rapper, Eight Mile Style, die zei dat Spotify Eminems werk niet correct had gelicentieerd. Ze klaagden het muziekbedrijf aan voor ongeveer £ 30 miljoen, omdat de ster nooit de volledige betaling had ontvangen voor nummers als Lose Yourself en Without Me, die “miljarden keren op Spotify zijn gestreamd”.

Maar een rechter in Tennessee heeft geoordeeld dat Spotify niet aansprakelijk zal zijn voor verloren royalty’s, ondanks dat Spotify vond dat zij geen licentie had om de nummers te streamen.

De rechtbank concludeerde ook dat, als Spotify schuldig zou worden bevonden aan inbreuk op het auteursrecht, elke boete betaald zou moeten worden door Kobalt Music Group, die royalty’s inde namens Eminems uitgever.

De zaak illustreert hoe verwarrend de zaken rondom het beheren van muziekrechten zijn geworden in het tijdperk van streaming. Toen Eight Mile Style Spotify in 2019 aanklaagde, zei het dat het bedrijf “misleidend had gehandeld” door te doen alsof het licenties had voor 243 Eminem-nummers, terwijl dat niet het geval was.

Het beschuldigde het bedrijf er verder van “willekeurige betalingen” te doen voor hits die honderden miljoenen keren waren gestreamd, en zei dat het geld slechts “een fractie van die streams” vertegenwoordigde. Interessant genoeg was Eminem geen partij in de rechtszaak, en werd hij pas op de hoogte van de rechtszaak toen deze werd aangespannen.

error: Kopiëren mag niet!