Rouwen dieren net als mensen?

Dat is een vraag die velen zich stellen. Is het verdriet dat wij voelen bij het verlies van een familielid of huisdier ook iets wat dieren ervaren? Om dit mysterie te ontrafelen, legden we de vraag voor aan ecoloog Rafig.

Wanneer wij rouwen om dierbaren, zijn we vaak diep ontwricht. Ons functioneren op emotioneel, fysiek en sociaal vlak kan drastisch beïnvloed raken. Maar hoe zit het met dieren? Treuren zij ook om het verlies van hun soortgenoten?

Ecoloog Rafig legt uit: “Hoewel dieren geen taal hebben om hun verdriet te uiten zoals wij dat doen, vertonen ze wel degelijk gedrag dat wij als rouw zouden kunnen interpreteren.” Neem bijvoorbeeld gorilla’s. Ze zijn bekend om het aanraken en vasthouden van hun overleden soortgenoten, vaak voor lange periodes. Dit soort gedrag suggereert een diepere band en een bewustzijn van verlies.

Honden daarentegen tonen hun verdriet op subtielere manieren. Ze kunnen minder actief worden, interesse verliezen in hun omgeving, of zelfs stoppen met eten. “Deze gedragingen zijn sterk vergelijkbaar met symptomen van menselijke rouw”, voegt Rafig toe.

Treuren dieren op dezelfde manier als mensen? Het antwoord is genuanceerd, maar één ding is duidelijk: de band die dieren met hun soortgenoten delen, vertoont opmerkelijke parallellen met onze eigen emotionele ervaringen. Of het nu een gorilla is die bij een overleden maatje blijft of een hond die stilletjes rouwt om zijn verloren vriend, deze gedragingen laten ons zien dat rouw een universeel aspect van het leven kan zijn, dat ons verder verbindt met de dierenwereld.

error: Kopiëren mag niet!