De discussie over beeldschermtijd in Zweden heeft geleid tot een nieuwe richtlijn: kinderen jonger dan 2 jaar mogen schermtijd hebben. Tieners zouden maximaal drie uur per dag achter een scherm moeten zitten.
Voor kinderen tussen de 2 en 5 raadt het agentschap (FHM) aan de schermtijd te beperken tot één uur per dag. Kinderen van 6 tot 12 zouden volgens FHM idealiter niet meer dan één à twee uur achter een scherm moeten spenderen
Deze maatregel is bedoeld om de gezonde ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen en overmatig schermgebruik te voorkomen. Begrijpelijk en lovenswaardig!
Kinderen kunnen een slaapcrisis krijgen met onvoldoende slaap. Smartphones en andere schermen beïnvloeden al veel te lang alle aspecten van het leven van onze kinderen.
Smartphones en andere schermen beïnvloeden al veel te lang alle aspecten van het leven van onze kinderen
In Suriname roept onze huispsycholoog ook op tot actie. Dit zou echt op de agenda moeten komen van het ministerie van Onderwijs. Natuurlijk heeft het ministerie nu andere dringende prioriteiten, maar het is hoog tijd dat dit onderwerp serieus wordt overwogen.
De Zweedse richtlijn is ingevoerd om kinderen een betere kans te geven op gezonde cognitieve en sociale ontwikkeling. Als we deze richtlijn negeren, kunnen de negatieve gevolgen aanzienlijk zijn. Kinderen kunnen last krijgen van vertraagde spraakontwikkeling en minder interactief spel, wat uiteindelijk hun hele toekomst kan beïnvloeden.
Om de boodschap over te brengen, kunnen we verschillende kanalen gebruiken: sociale mediacampagnes, Radio en TV , informatie pamfletten bij consultatiebureaus en voorlichtingsprogramma’s op scholen. Daarnaast kan samenwerking met kinderartsen zorgen voor een effectieve aanpak.
Het is hoog tijd dat we ons bewust worden van dit belangrijke gezondheidsvraagstuk. Laten we samen zorgen voor een veilige en gezonde omgeving voor onze kinderen, zodat zij opgroeien zonder overmatige schermtijd. Tijd voor actie!