Veiligheid kan nooit gegarandeerd worden

Politietop garandeert al jaren veiligheid van samenleving, maar burger merkt er niets van

Het is stuitend om te constateren dat de korpschef van het Korps Politie Suriname, Bryan Isaacs, onlangs tijdens een persconferentie met stelligheid heeft beweerd, dat hij de veiligheid van de samenleving garandeert. Je vraagt je af of deze politiechef wel weet wat er zoal dagelijks aan criminaliteit in het land gebeurt. 

Daarenboven, in welk dromenland leeft Isaacs al vele jaren, immers, het is niet voor het eerst dat hij dergelijke opmerkingen maakt om het volk gerust te stellen. Maar, dat volk is geen koe van zondag. Veiligheid van de samenleving kan nooit gegarandeerd worden, nu niet, morgen niet en ook niet in 2025. Criminaliteit is iets van eeuwen her en zal niet verdwijnen. Men moet ermee leren leven, hoe pijnlijk dat ook is. Wordt de ene criminele bende uitgeschakeld en in een cel gegooid, binnen een mum van tijd is er weer een nieuwe criminele bende actief.

“KPS doet er alles aan”

Tijdens zijn persconferentie zei de korpschef onder andere, dat “het KPS er alles aan doet om het veiligheidsgevoel in de samenleving te doen terugkeren”. “Er wordt zowel preventief als repressief opgetreden. Er worden goede analyses gemaakt en er wordt opgetreden. Ook wordt er alles aan gedaan om illegale vuurwapens die in de samenleving in omloop zijn eruit te halen. Er wordt landelijk opgetreden zonder aanziens des persoons.” Het zijn mooie woorden, woorden waarmee de burgers niet zijn gediend. 

Mei 2022: “Handhaving met alle tot ons ten dienste staande middelen om veiligheidsgevoel te bevorderen”

Isaacs zegt al een paar jaar dat alles wordt gedaan om de criminaliteit in te dammen. Maar, zijn woorden zijn verworden tot clichés. Zo kondigde hij in de eerste week van mei 2022, toen nog in de functie van directeur Operaties van het Korps Politie Suriname, een “zero tolerance” beleid aan om de criminaliteit aan te pakken. KPS-afdelingshoofden zeiden toen, dat criminaliteit ergere vormen aanneemt.

“We zijn gekomen op het punt van ‘zero tolerance’ beleid dat gevoerd zal worden. Dat houdt in dat wij onze bevoegdheden die ons wettelijk zijn gegeven, nu meer zullen uitoefenen. Toezicht en controle. Handhaving met alle tot ons ten dienste staande middelen om het veiligheidsgevoel te bevorderen”, sprak Isaacs begin mei 2022. 

September 2023: “Het veiligheidsgevoel zal verbeterd worden”

Een jaar geleden, 1 september 2023, zei Isaacs – als directeur Operaties – “de harde criminaliteit zal hard aangepakt worden”. Hij riep de hulp van de samenleving in de strijd tegen de verruwde criminaliteit. Isaacs deelde mee dat er maatregelen zijn getroffen om de verruwde criminaliteit de kop in te drukken: “Ik mag u verzekeren dat onze eenheden keihard werken om de criminelen op te sporen en achter slot en grendel te plaatsen. Het veiligheidsgevoel zal verbeterd worden.” 

Ook stelde Isaacs in september 2023, dat de politie “niet overal” kan zijn.

“En wij hebben uw hulp nodig. U bent onze ogen in de samenleving. Wij vragen daarom om ongeregeldheden en strafbare feiten te melden aan de politie. Laten we ons als law abiding citizens gedragen in de maatschappij met geduld, respect en tolerantie voor elkaar.” “De harde criminaliteit zal hard worden aangepakt. Binnen de perken van wet en recht.”

Februari 2024: “Continu werken aan verbetering veiligheidsgevoel”

Een paar maanden later, in de tweede week van februari dit jaar, stelde het KPS “vastberaden” te zijn “om continu te werken aan de verbetering van het veiligheidsgevoel in de samenleving”. “De politie werkt met man en macht om het veiligheidsgevoel in de samenleving te verhogen”, liet de directeur Operaties Bryan Isaacs weten. Ook toen deed hij een beroep op medewerking van de samenleving.

Mei 2024: “Terugbrengen sterk veiligheidsgevoel doel Zero Tolerance operaties”

Tijdens een KPS-informatiesessie in het hoofdbureau aan de Duisburglaan begin mei werd weer benadrukt, dat ondanks het gebrek aan middelen, er hard gewerkt wordt om de criminaliteit in te dammen. Korpschef Isaacs zei dat de zogenoemde Zero Tolerance operaties “net zolang doorgaan tot het gewenste effect is bereikt: het terugbrengen van een sterk veiligheidsgevoel”. “Wij staan paraat om de samenleving te blijven dienen. Ja, het kan beter. Maar we laten het hoofd niet hangen. De gemeenschap rekent op ons. We hebben een lange adem. We gaan door tot het effect is bereikt dat we willen bereiken: het terugbrengen van het veiligheidsgevoel.” 

Juli 2024: “Vastberaden criminaliteit indammen totdat veiligheidsgevoel is teruggekeerd”

Tijdens een persconferentie van het Korps Politie Suriname eind juli, zei korpschef Isaacs: “Ondanks de schaarse middelen is het korps vastberaden de criminaliteit nog verder in te dammen totdat het veiligheidsgevoel is teruggekeerd”.

IJstijd

Kortom, dat Isaacs onlangs beweerde het veiligheidsgevoel van de samenleving te garanderen is een loze kreet, die al sinds 2022 uit zijn mond is te horen. Niemand kan, is in staat, om dat gevoel te garanderen en van een korpschef van het Korps Politie Suriname zou je wat meer realiteitszin mogen verwachten. Isaacs zegt veel, spreekt mooie veelbelovende woorden, maar die woorden zijn gedrenkt in drijfzand. Veiligheidsgevoel garanderen is zoveel als te zeggen dat morgen de ijstijd in Suriname aanbreekt.

PK

error: Kopiëren mag niet!