TotalEnergies: Honderden lokale medewerkers nodig voor boorwerkzaamheden bij ontwikkeling Blok 58 

Naast hoog gespecialiseerde ingenieurs en vakprofessionals zullen ook enkele tientallen tot honderden lokale werknemers van een baan worden voorzien bij de constructie- en installatiefase van het eerste offshore project in Suriname in Blok 58. De zeer begeerde Final Investment Decision (FID), dat zal bepalen hoe de uiteindelijke investering eruit zal zien, wordt over een maand verwacht. 

TotalEnergies, zal volgens de laatste indicaties de FID begin oktober wereldkundig maken. De Chief Executive Officer van Total, Patrick Pouyanné, heeft al aangegeven dat het Franse bedrijf zeer dicht bij de goedkeuring van een olieontwikkeling in Suriname is. 

Apache heeft ook een 50% aandelen in het blok. De Amerikanen en Fransen delen het blok gezamenlijk. Inmiddels is al bekend dat TotalEnergies gestaag werkt om de boorfase van Blok 58 op te starten. Dit zal initieel een investering van 9 miljard dollar vertegenwoordigen. Nadat de productiefase opstart zal vooral de shore base, ofwel de ondersteunende diensten aan de kust, in beeld komen.

De kantoren, havens en opslagruimten zullen voornamelijk door Surinamers worden bemand, wat een belangrijke impuls geeft aan de lokale werkgelegenheid. Een drijvende productie-, opslag- en overslagfaciliteit (FPSO) zal worden ingezet in Blok 58 met een productiecapaciteit van 200.000 vaten per dag, die wordt verbonden met onderzeese putten.

Vertagingen 

De boringen zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2026 beginnen, waarmee een nieuwe fase in Suriname’s olie-industrie van start gaat. Dit volgt na de grote vertragingen van de langverwachte definitieve investeringsbeslissing (FID) voor de ontwikkeling van het eerste offshore project in Suriname. De Franse oliegigant heeft samen met partner Apache tot nu toe vier ontdekkingen gedaan in Block 58 – Maka Central, Sapakara, Kwaskwasi en Keskesi East-1. 

Offshore van buurland Guyana heeft de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil sinds 2015 ongeveer 25 ontdekkingen gedaan in het productieve Stabroek-blok met geschatte winbare 10 miljard vaten olie-equivalent. Exxon begon in december 2019 met de productie van olie in de Liza Phase 1-ontwikkeling, minder dan 5 jaar na de eerste grote ontdekking.

error: Kopiëren mag niet!