Thailand gaat de strijd aan met de tilapia. De vis wordt omschreven als de “invasiefste soort” in het land, die de biodiversiteit verstoort. Daarom krijgen inwoners geld als ze de vis weten te vangen. Het gaat om de ‘zwartkintilapia’ (Sarotherodon melanotheron), die zich verspreidt via het waternetwerk in Thailand. Het is niet duidelijk hoe de vis in Thailand is terechtgekomen.
De tilapiasoort komt van oorsprong uit West-Afrika. Mogelijk ging het mis bij de import van tweeduizend tilapia’s in 2010, schrijft de BBC.
Het land kampte al eerder met explosieve toename van tilapia’s, maar het was nooit zo erg als nu. De vis jaagt op andere kleine vissen, garnalen en slakkenlarven. Die zeedieren zijn belangrijke producten in de Thaise cultuur. De vis gedijt in brak water, maar kan ook overleven in zoet en zout water.
Om de toename van de tilapia’s tegen te gaan, moedigt de overheid mensen aan de vis te vangen. Voor elke kilo gevangen vis kunnen mensen 15 baht (omgerekend 40 cent) krijgen.
Vanwege die maatregel zijn grote menigten in de buitenwijken van Bangkok bezig met het vangen van de vis. De overheid heeft ook de barramundi en een stekelmeervalsoort vrijgelaten om op de tilapia te jagen.