Rijstboeren trekken opnieuw inzaaicijfer LVV-minister Sewdien in twijfel

Rijstboeren trekken opnieuw het inzaaicijfer van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in twijfel. Landbouw-minister Parmanand Sewdien maakte zaterdag tijdens de officiële overdracht van 13 tractoren aan agro-cooperaties in Nickerie bekend, dat dit seizoen 35.000 hectare padie is ingezaaid.

Het seizoen is 30.000 hectare ingezaaid. Hiermee persisteert de minister voor wat betreft eerdere cijfers van zijn ministerie bij het samenstellen van de registratielijst in verband met de schade compensatie aan rijstboeren. Na controle door een werkgroep van rijstboeren bleek dat het vorige seizoen ruim 10.000 hectare minder was ingezaaid. 

Bij het samenstellen van de registratielijst is behoorlijk gemanipuleerd met cijfers en gegevens. Behalve dat landbouwpercelen dubbel staan geregistreerd, zijn percelen die helemaal niet of slechts deels waren ingezaaid geregistreerd als volledig te zijn ingezaaid. Voor deze manipulatie met gegevens wordt de waarnemend onderdirecteur Landbouw van regio West van LVV verantwoordelijk gehouden. Betrokken functionaris is per 1 september uit zijn functie ontheven.

De inzaai van 35.000 hectare dit seizoen die minister Sewdien noemt wordt in kringen van rijstboeren niet serieus genomen. Zij zeggen dat een inzaai van 35.000 hectare pas mogelijk is indien de landbouwarealen van Wageningen volledig zijn ingezaaid. En dat is niet het geval. Boeren vragen zich af of de minister niet aan het dementeren is. Het is niet de eerste keer dat hij met veel hogere inzaaaicijfers voor de dag komt. Men weet niet met welke redenen de LVV-minister dat doet.

Afgelopen zaterdag zei Sewdien, dat de cijfers uit alle gebieden beschikbaar  zijn, en terug zijn te zien op een prikbord. Volgens rijstboeren bedraagt het inzaaicijfer dit seizoen rond de 30.000 hectare. 

error: Kopiëren mag niet!