Jantjes, de militairen van de Troepenmacht in Suriname  

Inleiding

30 augustus 2024, de datum waarnaar vele personen naar uitkeken. Eindelijk was het zover. Het bestuur van Stichting TRIS Kontakten o.l.v. de onvermoeibare voorzitter – de heer Ad van Wingerden – had heel hard gewerkt om deze dag tot een succes te maken. En het werd een succes. TRIS staat voor Troepenmacht in Suriname.

Johannes Postkazerne in Havelte

De eerste TRIS-reünie was in 2016, ook in de Johannes Postkazerne in Havelte, een mooie kazerne waar dagelijks vele duizenden militairen hun werkzaamheden verrichten. Havelte is een prachtig dorp in de provincie Drenthe in Nederland. In de zomer bezoeken vele toeristen dit dorp. Het schitterende landschap is een trekpleister.

De grote TRIS-reünie 2024

Meer dan 700 personen waren op 30 augustus 2024 aanwezig op de Johannes Postkazerne. Het was een prachtig gezicht om de dienstplichtigen ( de Jantjes) van 1945 tot 1975, die jong en stoer waren, anno 2024 als senioren te zien. De meeste ex-Jantjes zagen er gezond en vitaal uit. Zij hebben van deze dag genoten. Het programma zat goed in elkaar met o.a. de aankomst vaandelwacht, de toespraken, Dodenappel, 1 minuut stilte, daarna volkslied Wilhelmus en het Surinaamse volkslied, kransleggingen, dankwoord van het bestuur, uittreden Vaandelwacht, defilé, diner en het gezellig samenzijn met een live optreden van een Surinaamse muziekformatie met prachtige nummers zoals My Girl ( versie Otis Redding), Nanga Palm we de go /Palm Jeruzalem(versie Trafassi). Kolonel  buiten dienst der Koninklijke Marechaussee -Ronald Dongor (een Surinaamse Nederlander) – zong ook samen met de leadzanger van de muziekformatie.

De gesprekken

In de grote eetzaal was er een tafel met Surinaamse Nederlanders (gekleurd) en witte Nederlanders. De 12 personen aan deze tafel hebben met veel plezier geluisterd naar de belevenissen van één van de Jantjes. Deze Jan vertelde het verhaal van een Surinaamse sergeant, die heel populair was bij de vrouwen van de dorpen in het binnenland van Suriname. De sergeant vertelde aan de militairen, dat hij al 54 kinderen bij de vrouwen had verwekt. De leiding kreeg het verhaal te horen en de sergeant werd overgeplaatst naar Paramaribo om tot rust te komen. De andere verhalen van de Surinaamse Nederlanders gingen meer over kennis en overdracht van de Surinaamse Nederlanders aan de Surinamers. De bewindspersonen in Suriname vertellen vaak, dat zij de Surinamers in het buitenland nodig hebben, maar Suriname wil de gevraagde kosten ( zoals vliegticket, verblijf) niet vergoeden. Wat is de reden? De mensen willen geen salaris, maar wel een vergoeding voor hun vliegticket en kosten verblijf. De regering is enthousiast en roept de mensen op om te komen. En wat zie je? De regering wil geen gebruik maken van de diensten van de intelligente Surinaamse Nederlanders. De reden is: de Surinaamse bewindspersonen huren liever een consultant in met blauwe ogen en betalen deze consultant zeer goed. De consultant vervaardigt een mooi rapport en dit rapport komt op de grote stapel met andere rapporten  van de consultants uit het verleden. Triest. En dat gaat al tientallen jaren op deze wijze in Suriname.

De 4 personen

Ik liep voorbij een groep van 4 mannen, die met elkaar aan het keuvelen waren. In hun midden was een Javaanse man. De andere drie personen waren witte Nederlanders. Hun vrolijkheid was voor mij reden om het gesprek met hen aan te gaan. De Javaanse meneer- Ronny Lopulisa – is geboren in Indonesië. Vanuit Indonesië is hij naar Nederland verhuisd. Tijdens zijn dienstplicht in het Nederlandse leger kwam hij in Suriname terecht. Ronny en de drie andere personen, Wim Oelen, Henri van Lieshout en Ruud van Pelt waren van 1970 tot 1971 in Suriname. Zij hebben een geweldige tijd in Suriname gehad. Zij hebben een eigen vereniging in Nederland opgericht en organiseren ook regelmatig bijeenkomsten. 

Voorzitter Stichting TRIS Kontakten

De heer Ad van Wingerden is voorzitter van Stichting TRIS Kontakten. Vanaf 2022 heb ik gezien hoe deze voorzitter  op een respectvolle wijze omgaat met de deelnemers van deze stichting en andere personen c.q. organisaties. In Suriname was ik in 2022 en 2023 aanwezig in de kazerne in Paramaribo/Suriname. Ad van Wingerden zorgt voor de verbinding tussen Nederland en Suriname. Dat doet hij op een voortreffelijke wijze. De mannen en vrouwen van TRIS gaan jaarlijks in de maand november naar Suriname. Zij leveren niet alleen een bijdrage aan de economie van Suriname, maar verrichten op het sociale- en het maatschappelijke vlak vele goede zaken. De rol van deze voorzitter is zeer belangrijk. Meneer Van Wingerden, hartelijk dank voor al het goede werk, dat u voor Suriname verricht. Het bestuur van Stichting TRIS Kontakten en alle deelnemers van TRIS worden heel hartelijk bedankt.

Moraal van dit artikel

Suriname heeft ervoor gezorgd, dat er fantastische vriendschappen zijn ontstaan en tot de dag van heden komen de senioren van de TRIS bij elkaar. De fantastische tijd in Suriname en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Surinamers zijn tot de dag van heden op het netvlies van de TRISSERS. 

Op de terugweg naar huis keek ik naar het prachtige landschap in Havelte. Ik was in gedachten verzonken en dacht aan het volgende: `Hoe stom kon de regering o.l.v. Henck Arron zijn geweest om de onafhankelijkheid van Suriname zo abrupt door te hebben gevoerd? Zonder een goede voorbereiding! De grenskwesties niet te hebben opgelost! Zonder geld voor een AOW-fonds te hebben gevraagd! Zonder afspraken te hebben gemaakt voor een samenwerking tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (denkt u maar aan het model van de Europese Unie). 

De Nederlanders en de Surinamers begrijpen elkaar goed. Vele mensen willen in Nederland komen wonen. Nederland heeft een groot probleem. Er zijn geen huizen voor 18 miljoen inwoners. Een doortastende Surinaamse regeringsleider moet mijns inziens goede gesprekken met de Nederlandse regering voeren om ervoor te zorgen, dat er mensen in Suriname komen wonen en werken. Nederland kan dan voor de financiering zorg dragen. De mensen, die in Suriname komen wonen, zullen ervoor zorgen, dat de economie van Suriname gaat bloeien. Met het geld van Nederland en de nieuwe inwoners, die Nederland naar Suriname stuurt, zullen de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid impulsen krijgen en sterk verbeteren. 

  • Foto: Groepsfoto met de namen van de personen van links naar rechts: Ruud van Pelt, Ronny Lopolisa, Henri van Lieshout, Dennis Lapar en  Wim Oelen.

Samenwonen en samenwerken in Suriname

Dennis Lapar, directeur van stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!