De waarnemend onderdirecteur Landbouw regio West van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (VV), Soebhaas Ragunath, is per 1 september uit zijn functie ontheven. Dat is hem per brief gedateerd 30 augustus medegedeeld. De betrokkene wordt ter beschikking gesteld aan de waarnemend Landbouw-directeur Jitendra Kalloe.
De ontheffing van de waarnemend onderdirecteur Landbouw die in Nickerie werkzaam is zat er al enige tijd aan te komen naar aanleiding van de kwestie rond de registratielijst van rijstboeren die in aanmerking moeten komen voor schade compensatie zijdens de overheid. Ontevreden en protesterende kleine rijstboeren die het beu waren dat de beloofde schade compensatie aan hen uitbleef, hadden sterke vermoedens dat de gegevens op de lijst onjuist waren.
Na een onderhoud met president Santokhi op 5 augustus persisteerden de rijstboeren om inzage in de registratielijst. Na enig tegenstribbelen van het ministerie van LVV kregen de boeren inzage en uit controle en veldtoetsing werdende vermoedens bewaarheid.
Volgens de liijst van LVV zou er in totaal 30.000 hectare zijn ingezaaid, doch na controle door de boeren bleek slechts 19.780 hectare te zijn igezaaid. Onder meer is gebleken dat landbouwpercelen die helemaal niet of slechts deels waren ingezaaid, op de lijst staan opgebracht als te zijn volledig ingezaaid. Ook is er sprake van dubbele registratie van landbouwprcelen.
SRD 70 miljoen voor schade compensatie
De regering heeft ten behoeve van de schade compensatie op basis van de opgegeven cijfers van LVV een bedrag van in totaal SRD 70 miljoen goedgekeurd.
Tijdens het onderhoud tussen de rijstboeren en de president was besloten de waarnemend onderdirecteur Ragunath met verplicht verlof te sturen. Tijdens een tweede onderhoud met de president vorige week hebben de rijstboeren zich erover beklaagd dat de waarnemend Landbouw-onderdirecteur nog steeds elke dag op het werk verschijnt. Mede naar aanleiding hiervan is betrokken Landbouw functionaris nu uit zijn functie ontheven.
Vorige week is tijdens de bespreking tussen de rijstboeren en de president overeenstemming bereikt over de uitbetaling van de schade compensatie. Gelet op de financiële situatie van de overheid zijn de rijstboeren meegegaan met het voorstel om de uitbetaling pas in de eerste week van oktober te doen. De uitbetaling van de schade compensatie zal zijn gebaseerd op een totaal ingezaaid areaal van 19.705 hectare.