Traditionele gezagsdragers werken actieplan uit, uit onvrede over uitblijven Collectieve Rechten-wet

Traditionele gezagsdragers van inheemse en tribale volken zullen niet langer met lede ogen aanzien, dat de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse volken en Tribale volken op de lange baan geschoven wordt door het parlement, of dat er onacceptabele veranderingen worden aangebracht. Dat was aanleiding om in een onlangs gehouden gran krutu gezamenlijke acties aan te kondigen, en hiervoor is een coördinatieteam ingesteld.

“Wij eisen opnieuw de onmiddellijke wettelijke erkenning van onze internationaal erkende collectieve rechten, conform de hoogste internationaal erkende standaarden zoals vervat, onder andere, in de VN-Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken en de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten”, staat in de slotverklaring van de gran krutu.

𝗘𝗲𝗻𝘇𝗶𝗷𝗱𝗶𝗴𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗽𝗮𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗼𝗻𝗮𝗰𝗰𝗲𝗽𝘁𝗮𝗯𝗲𝗹

De inheemse en tribale leiders wijzen de eenzijdige aanpassingen aan de conceptwet, in het bijzonder de amendementen die door de Nationale Assemblee zijn aangebracht in januari 2023, faliekant af. Zeer recent is er van regeringszijde bovendien melding gemaakt van verdere herzieningen van de conceptwetgeving, weer zonder enige betrokkenheid onzerzijds, hetgeen eveneens wordt afgewezen. “Wij zullen geen wetgeving over onze collectieve rechten accepteren die beneden de geldende internationale standaarden en verplichtingen zijn en niet in lijn zijn met de vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten”, verduidelijkt de verklaring.

In relatie tot het afdwingen van de uitvoering van het Kaliña & Lokono vonnis, dat van toepassing is voor alle inheemse en tribale volken in Suriname, zullen juridische stappen ondernomen worden.

𝗚𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗻𝗼𝗻𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻

Uit informatie van diverse regio’s is gebleken dat er nog steeds en zeer recent pogingen worden ondernomen om toestemming van gemeenschappen te verkrijgen voor het aanvragen van landbouwgrond binnen inheemse en tribale woon- en leefgebieden voor mennonieten. Hierbij worden namen van hoge regeringsfunctionarissen genoemd. De gran krutu heeft hierover een definitief besluit genomen.

“Wij laten geen mennonieten toe in onze woon- en leefgebieden, ook geen tussenpersonen en ook geen overheidsmensen die namens of voor de mennonieten toestemming willen verkrijgen voor toewijzing van grond. Wij wijzen ook omzetting van bosgebieden in landbouwgebieden af, en als er reeds dergelijke omzetting heeft plaatsgevonden, moet dit onmiddellijk teruggedraaid worden”, aldus meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname. VIDS.

error: Kopiëren mag niet!