Mila’s kritische blik op Bronto’s wapenidee

Mila heeft haar opvatting gedeeld met Dagblad Suriname over het idee van Bronto Somohardjo, ondervoorzitter van Pertjajah Luhur en huidige minister van Binnenlandse Zaken. 

Bronto heeft voorgesteld om iedere huiseigenaar een vuurwapen te laten bezitten ter bescherming tegen rovers. Mila biedt een genuanceerde visie op dit standpunt.

Mila erkent dat Bronto’s standpunt in zekere mate begrijpelijk is gezien de dagelijkse berovingen waarbij mensen in hun woningen worden overvallen. Het idee dat men zichzelf zou kunnen beschermen met een vuurwapen lijkt op het eerste gezicht logisch. Echter, zij wijst op de valse veiligheid die wapenbezit kan geven. “Het idee dat men iets kan terugdoen als men een wapen heeft is misleidend”, stelt Mila. “Personen met een vuurwapen hebben zelden de kans zich te verdedigen tegen een plotselinge aanval, omdat dit vaak onverwacht en in de slaap gebeurt.”

Het resultaat van dergelijk wapenbezit is vaak dat het vuurwapen door rovers wordt meegenomen, waardoor legale wapens in het illegale circuit terechtkomen. Dit risico, volgens Mila, moet worden meegewogen in de discussie over wapenbezit.

Mila benadrukt dat als de overheid niet in staat is om criminaliteit effectief te beheersen en te beteugelen, de bevolking het gevoel krijgt zelf de tools te moeten hebben om zich te verdedigen. “Dit is een begrijpelijke reactie, maar het is niet de juiste oplossing”, zegt zij.

Ze benadrukt dat het vuurwapenbeleid en vergunningenbeleid momenteel streng wordt gehandhaafd door de procureur-generaal. “Je kunt een aanvraag doen voor een jachtgeweer of een vuistvuurwapen, maar alleen voor specifieke doeleinden en beroepen waarin grote geldbedragen worden getransporteerd. Voor gewone burgers is het vrijwel onmogelijk een vergunning te krijgen voor het bezit van een vuistvuurwapen ter bescherming van hun huis en gezin.”

Als Bronto daadwerkelijk wil dat meer mensen vuurwapens krijgen, zal hij het beleid volledig moeten herzien of ingrijpen bij de procureur-generaal, aldus Mila. Daarbij benadrukt ze dat een zorgvuldige afweging nodig is om de veiligheid van de samenleving te waarborgen en te voorkomen dat legale wapens in verkeerde handen vallen.

error: Kopiëren mag niet!