Meer dan 4 ton cocaïne bestemd voor Europa onderschept in Guyana

Een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), Customs Anti Narcotic Unit (CANU) en de Guyana Defence Force (GDF) resulteerde zondag in een vangst van 4.400 kilogram cocaïne in Matthews Ridge, Regio 1. Naar verluidt is dit de grootste in de geschiedenis van Guyana.

De vondst werd gedaan bij een geïmproviseerde landingsbaan in het gebied.De cocaïne, ter waarde van 176 miljoen euro, werd gevonden in vier afzonderlijke putten vlakbij de landingsbaan en zou gecamoufleerd zijn met zeildoek en struiken en verpakt in wat leek op kartonnen dozen die vervolgens werden verzegeld in doorzichtige plastic zakken.

Volgens de verstrekte informatie, zo bericht Stabroek News, werd één persoon gearresteerd, maar meerdere personen zouden zijn ontsnapt. De cocaïne zou bestemd zijn voor een Europees land.

CANU heeft de volgende verklaring afgegeven:

• Op zaterdag 31 augustus 2024 voerden CANU-agenten, in samenwerking met de Guyana Defence Force (GDF) Special Forces Unit, een operatie uit in het gebied Region #1 wat leidde tot de ontdekking van een illegale landingsbaan. Een daaropvolgende zoektocht in de omgeving resulteerde in de opgraving van 4,4 ton vermoedelijke cocaïne, wat een huidige straatwaarde heeft van honderdzesenzeventig miljoen euro (€ 176.000.000). Deze operatie werd aangestuurd door inlichtingen over illegale vluchten naar Guyana en werd ondersteund door informatie die werd gedeeld met de United States Drug Enforcement Agency (DEA) en andere internationale partners.

• Deze inbeslagname benadrukt de onwrikbare toewijding van de Customs Anti-Narcotic Unit (CANU) en de regering om de drugshandel in Guyana te bestrijden en samen te werken met internationale partners. De regering van Guyana zet belangrijke stappen om de Joint Services te voorzien van de nodige hulpmiddelen om drugshandel en andere illegale activiteiten in het land te bestrijden. Recente investeringen in de GDF Coast Guard, Air Corps en de Guyana Police om de monitoring van grensregio’s te verbeteren, benadrukken deze toewijding.

• Deze inbeslagname toont ook het vertrouwen dat de Guyanese regering, internationale agentschappen en Joint Services hebben in het vermogen van CANU om zijn mandaat te vervullen. CANU heeft de leiding gehad over Guyana’s anti-narcotica-inspanningen, wat resulteerde in eerdere inbeslagnames van vliegtuigen en semi-submersibles, en de arrestaties van vooraanstaande drugshandelaren.

error: Kopiëren mag niet!