Hooggerechtshof Brazilië blokkeert tijdelijk toegang tot X

Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de toegang tot het social mediaplatform X tijdelijk geblokkeerd op Braziliaans grondgebied, omdat het niet voldeed aan een bevel om een nieuwe wettelijke vertegenwoordiger voor het bedrijf te benoemen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een bron bij het Hof.

De rechtbank nam ook een maatregel om te voorkomen dat Brazilianen de blokkade omzeilen. Wie op Braziliaans grondgebied gebruikmaakt van virtuele privénetwerken (VPN’s), die het doen lijken alsof internetverkeer uit een ander land komt, om zo alsnog X te gebruiken, krijgt een boete van 50.000 real (ongeveer 8000 euro) per dag.

Donderdag gaf het Hooggerechtshof X-baas Elon Musk al een ultimatum van 24 uur waarin hij een wettelijke vertegenwoordiger in Brazilië diende te benoemen. Dat deed Musk niet. Musk had onlangs gedreigd het kantoor van X in Brazilië te sluiten.

Hij en rechter Alexandre de Moraes liggen overhoop sinds Moraes opdracht gaf accounts op social media te blokkeren of berichten te verwijderen, omdat ze nepnieuws en haatberichten zouden verspreiden. Musk weigert namens X daaraan gehoor te geven en noemt Moraes’ beslissingen „censuur.”

error: Kopiëren mag niet!