Wat ooit onschuldig begon met een verhoging van SRD 1 onder de regering-Venetiaan, blijkt nu een duurzame inkomstenbron voor de staat te zijn geworden.
De oorspronkelijke veronderstelling was dat deze belasting tijdelijk zou zijn vanwege de economische crisis, maar het blijkt dat de benzine de oliekoe van de regering is geworden.
Naast de reeds bestaande belastingen die de staat verdient op olie, zoals invoerrechten, accijnzen en BTW bij gebruik, moet de automobilist ook nog een extra bedrag betalen: SRD 9,50 per liter diesel en SRD 10 voor unleaded.
Wat de burger mateloos irriteert, is dat zij niet zien hoe deze extra inkomsten worden besteed. Regelmatig zien ze de olieprijs stijgen, vaak zonder correlatie met de internationale olieprijs, maar vanwege het misbruik door de staat die de gebruiker ziet als een “benzine-oliekoe.”
De relatieve kosten van benzine in Suriname zijn nu hoger dan in de VS. Een liter premium olie kost momenteel in de VS ongeveer SRD 32,60, terwijl dezelfde liter in Suriname SRD 37,83 kost (bij Gow2 andere lokale maatschappijen noteren hogere prijzen). Het is noodzakelijk om te onderzoeken waar de gebruiker precies wordt uitgeknepen. Is het de staat, de importeur, of beide die profiteren van deze prijsopdrijving?
De staat lijkt ook weinig inzicht te hebben in waar de olie-importeurs hun olie vandaag halen. Of deze olie nu direct van de raffinaderijen komt of via intermediaire handelaren, het blijft onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de regering de plank mis slaat in haar relatie met Venezuela. Venezuela biedt Suriname goedkopere olie aan vanwege hun wens om een relatie met ons land te onderhouden. Echter, door onder de invloed van de VS-beleidsmakers te blijven, zijn onze relaties met Venezuela in de “vriezer” gezet.
Het is hoog tijd dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt en duidelijke antwoorden geeft over het gevoerde prijsbeleid. De burgers hebben recht op transparantie en rechtvaardigheid als het gaat om de brandstofprijzen, en de regering moet stoppen met haar burgers als melkkoeien te behandelen voor hun eigen tekortkomingen in het beleid.