Agro-coöperaties in de rijstsector ontvangen tractoren

Zeven agro coöperaties in het district Nickerie hebben zaterdagmiddag de sleutels ontvangen voor 13 tractoren die voornamelijk zullen worden ingezet voor de grondbewerking van rijstarealen. Deze landbouwmachines zijn voor 25 % gefinancierd door de overheid en de overige 75 % zal door de coöperaties zelf worden betaald. 

Hiervoor hebben de coöperaties via het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA) elk zo’n 4 miljoen Surinaamse Dollar geleend, die zij met een grace periode van 10 maanden en een rente van 5.5 % over 8 seizoenen bij de bank moeten aflossen. 

Deze tractoren zijn onderdeel van een groter project waarbij ook graafmachines en combines (oogstmachines) volgens dezelfde voorwaarden beschikbaar zullen worden gesteld aan de agro-coöperaties in het district Nickerie.

Met dit project wil het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het tekort aan machinecapaciteit binnen de rijstsector verminderen. Deze machines. die door de coöperaties voor hun leden tegen betaling zullen worden ingezet, moeten ook ertoe bijdragen dat de prijzen voor grondbewerking in de rijstsector omlaag gaan. Dit zal tot gevolg hebben dat de boer zijn kostprijs omlaag gaat en dus meer geld voor zichzelf kan overhouden na de verkoop van zijn padie.

De symbolische overhandiging van de tractoren werd verricht door president Santokhi met het starten van de machine van een van de tractoren.

error: Kopiëren mag niet!